Pluimveehouder: NVWA drilde sector tijdens fipronilaffaire

'De hele sector hebben ze zo lopen drillen tijdens de fipronilaffaire, gewoon uit macht. Ik vind het onbehoorlijk bestuur', stelt biologisch pluimveehouder Piet Baars uit Hagestein. Hij was deze week bij de rechtszaak tussen de NVWA en 124 pluimveehouders over deze kwestie.

De pluimveehouders beschuldigen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van onrechtmatig handelen. 'Volgens mij is de rechtszaak redelijk goed verlopen, maar er zijn toch wel kleine aanvullingen die ik wil doen', vertelt Baars.


Een daarvan is het optreden van de NVWA op zijn bedrijf. In totaal zijn bij Baars vier koppels kippen vergast, twee vanwege de vogelgriep in 2012 en later weer twee door de fipronil. 'Bij de eerste ruiming voor fipronil kwam het verleden van de vogelgriep boven. Ik pakte de NVWA'er bij de strot, politie erbij. Ik moest met mijn handen van die man afblijven. Dat is ook terecht, dat hoort niet.'

Tranen in de ogen

'In juli 2018 werd het tweede koppel geruimd. Ik had de tranen in mijn ogen', blikt Baars daar op terug. 'Ik vroeg aan die man, waarom laten jullie ons zo lijden?' Het antwoord van de NVWA-medewerker verbaast Baars nog steeds. 'Hij zei dat de top van de NVWA werkte uit rancune vanwege de Q-koorts bij geiten. Ik kan er met mijn pet niet bij. Zo ga je toch weer op je bek, want je moet uit verstand werken en niet uit rancune.'

Het bleek bij Baars heel moeilijk om de fipronilbron te vinden. 'Ook de klikkerkippen waren niet vrij van fipronil. Wij konden het virus niet vinden, het heeft ook geen kleur. Uiteindelijk vonden we de bron in de hoek van een voergoot.' Hij is nog wel positief. 'De wereld draait door en we moeten verder. Het komt allemaal ook wel goed, want alles wat krom is, komt weer recht. Maar we hebben zwarte dagen meegemaakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  70 %
Meer weer