Ploeger biedt met Merger nieuwe zelfrijdende bandhark

Ploeger Machines in Roosendaal heeft met de CM4240 een volledig nieuw concept zelfrijdende bandhark ontwikkeld. Het model heeft een werkbreedte van 10 tot ruim 12 meter en draagt de naam Merger.

Na een ontwikkelingstraject van enkele jaren heeft de fabrikant dit seizoen drie prototypes bij loonwerkers in het veld om de nodige praktijkervaring op te doen. In het najaar staat de eerste productieserie gepland.

De Merger combineert de innovatieve opraaptechniek van de Oostenrijkse fabrikant Reiter met een aantal eigen innovaties. De zelfrijdende bandhark van Ploeger zorgt er voor dat de kwaliteit van het voer toeneemt en de efficiëntie van de ruwvoederwinning stijgt.

Interesse

De ontwikkeling van de CM4240 past in de toenemende interesse voor bandharken die de laatste jaren zichtbaar is, geeft Ploeger aan. Voor deze vraag was volgens de fabrikant voor de loonwerker tot nu toe geen passende oplossing.

Waar het bij de rotorhark zoeken is naar een compromis tussen capaciteit, midden- of zijafleg en transportafmetingen, is dit bij de nieuwe zelfrijdende bandhark geïntegreerd. De machine gaat met één druk op de knop van midden- naar zijafleg of dubbele zwadafleg.

In combinatie met werksnelheden tot 20 kilometer per uur betekent dit een forse efficiëntieslag. Daarbij heeft de bestuurder de pick-ups altijd voor zich en dus controle over het werk. Ingeklapt is de Merger compact en wendbaar om snel van veld naar veld te gaan.

Pick-ups

Bijzonder zijn de pick-ups die het gewas voor de wielen oprapen. Doordat er niet over het gewas wordt gereden, kunnen de pick-ups minder diep worden ingesteld. De pick-ups volgen eventuele oneffenheden in het veld. De slepende tanden zorgen er voor dat er geen vervuiling in het gewas terecht komt.

Een van de innovaties is de driepuntsophanging met sideshift functie, die midden- en zijafleg mogelijk maakt. Zo kan de breedte van het zwad en de hoeveelheid materiaal in het zwad aangepast worden om de capaciteit van de hakselaar, opraapwagen of balenpers te optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer