Zelfrijdende+4%2Drijige+Ploeger+bij+Bakker+Bierum
Nieuws
© Koos van der Spek

Zelfrijdende 4-rijige Ploeger bij Bakker Bierum

Bakker Landbouw in Bierum heeft geïnvesteerd in een Ploeger AR-4BX zelfrijdende 4-rijïge aardappelrooier. De aangedreven wielen voor en de rupsaandrijving achter zorgen voor een grote bedrijfszekerheid.

De AR-4BX heeft zeefmatten met overal dezelfde breedte. Dit voorkomt beschadiging van de aardappelen, die zijwaarts met een ringelevator omhoog gaan.

‘Dat is uniek’, zegt Niels Antonissen van Ploeger. ‘De elevatorzakken gaan onder en boven open voor het vullen en legen. Het werkt productvriendelijk.’

Acht exemplaren

Bij Ploeger Machines in Roosendaal zijn van de AR-4BX dit jaar tot nu toe acht exemplaren gemaakt, waarvan er vier in Nederland zijn gebleven.

Bijzonder aan de machine is dat de voorwielen tijdens het rooien op een breedte van 3,75 meter staan. Daardoor rijdt maximaal maar één wiel door de aardappelruggen, een groot voordeel bij sproeisporen.

Bunker van 14 ton

De machine kan ondanks de lengte van 15,5 meter kort door de bocht: de stuuruitslag voor is 48 graden en de rupsen achter 18 graden. De rooimachine is 3,5 meter breed en 4 meter hoog.

De AR-4BX heeft een bunker van 14 ton, een nieuwe Claas Vista 2 cabine en een Scania-motor met AdBleu (stage 3b) met een vermogen van 450 pk. De rooier weegt bijna 30 ton.

Nat seizoen

Bij Bakker Landbouw moet de machine op jaarbasis 230 hectare rooien, geeft mede-eigenaar Jan Willem Bakker van Bakker Landbouw aan.

Over de keuze voor deze rooimachine zegt hij:: ‘In een nat seizoen hebben tijdelijk een keer hulp gekregen van een Ploeger bunkerrooier. Die rooimachine beviel toen goed.'

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer