Nordzucker+investeert+in+Australische+rietsuikerproducent
Nieuws
© Eigen Foto

Nordzucker investeert in Australische rietsuikerproducent

De Duitse suikerproducent Nordzucker heeft een meerderheidsbelang van 70 procent genomen in Mackay Sugar, de op een na grootste suikerproducent in Australië. Investeren in rietsuiker moet de concurrentiepositie van de Duitse suikerfabriek verbeteren.

Nordzucker breidt hiermee zijn productiecapaciteit buiten Europa uit en volgt hiermee de strategie van suikerproductie uit bieten en suikerriet. De sluiting van de transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de aandeelhouders van Mackay Sugar en andere opschortende voorwaarden, zoals de verkoop van een van de vier suikerfabrieken.

De Duitse suikerproducent zal een kapitaal inbrengen van 60 miljoen Australische dollar, momenteel ongeveer 38 miljoen euro, voor de investering van 70 procent van het aandelenkapitaal. Daarnaast krijgt Mackay Sugar een extra aandeelhouderslening van maximaal 60 miljoen Australische dollar.

Eigen en vreemd vermogen worden voornamelijk gebruikt voor vervangende en nieuwe investeringen om de beschikbaarheid van de drie resterende fabrieken in de komende jaren aanzienlijk te vergroten en het bedrijf duurzaam rendabel te maken. Deze hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van ongeveer 700.000 ton suiker.

Markt veiligstellen

'De regio's met groei in afzet van suiker bevinden zich buiten de EU. Door deel te nemen in Mackay Sugar kunnen we een aanzienlijk deel van de Australische markt veiligstellen en de toegang tot de Zuidoost-Aziatische markt krijgen', zegt voorzitter Lars Gorissen van de raad van bestuur van Nordzucker. 'De suikerrietproductie is winstgevend, zelfs bij lagere suikerprijzen. We zijn ervan overtuigd dat de investeringen in Mackay Sugar op middellange termijn een blijvende positieve bijdrage aan de winsten kunnen leveren.'

Voorzitter Jochen Johannes Juister van de raad van toezicht van Nordzucker: 'Net als Nordzucker is Mackay Sugar eigendom van zijn telers. Australië is een politiek stabiel land en de lokale infrastructuur is optimaal. Het is een strategisch belangrijke stap om Nordzucker op de lange termijn stabiel en concurrerend te laten zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer