Suikerhervorming+dwingt+Nordzucker+zich+aan+te+passen
Nieuws
© Eigen Foto

Suikerhervorming dwingt Nordzucker zich aan te passen

Nordzucker gaat zich volledig richten op suikerproductie in Europa en wereldwijd. Vanwege de veranderende marktomgeving past de Duitse suikerfabriek de processen, organisatie en kostenstructuur aan.

Het doel van het transformatieproces is om het bedrijf te stabiliseren in het huidige marktomgeving en op de lange termijn winstgevend te blijven. Door de suikerhervorming staat de Europese suikerindustrie voor enorme uitdagingen.

Subsidies in belangrijke producerende landen wereldwijd en in de Europese Unie creëren ongelijke concurrentievoorwaarden. Verboden op gewasbeschermingsmiddelen in Europa leiden tot hogere kosten voor suikerbieten. Overproductie in de EU verhoogt de concurrentie en zet de prijzen onder druk.

Negatieve resultaten

Door deze ontwikkelingen verwacht Nordzucker in de toekomst aanzienlijk lagere resultaten te behalen. Voor dit jaar houdt de suikerfabriek rekening met een operationeel verlies van 40 miljoen euro. Aanzienlijk negatieve resultaten verwacht het bedrijf ook volgend jaar.

Om Nordzucker op de langere termijn stabiel en succesvol te laten zijn, is een transformatie nodig. 'In de kernactiviteiten van suikerbieten in Europa zullen we de processen, de organisatie en de kostenstructuur aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden', zegt voorzitter Lars Gorissen van de raad van bestuur van Nordzucker.

Onderhandelingen

Bovendien is Nordzucker van plan om buiten Europa rietsuiker te produceren. Het bedrijf is in Australië bezig met concrete onderhandelingen en kijkt ook naar mogelijkheden in andere regio's. 'Groei in suiker vindt alleen buiten Europa plaats en die betrokkenheid kan een positieve bijdrage leveren aan de winst', zegt Gorissen.

Vanwege de negatieve winstvooruitzichten, heeft Nordzucker besloten de kosten te verlagen. De focus ligt op het administratief gebied. De materiaal- en personeelskosten worden met 20 miljoen euro verlaagd. Gorissen: 'De aankomende veranderingen zullen uitdagend zijn. We geloven dat we de juiste weg inslaan om een concurrerend, winstgevend en wereldwijd bedrijf te worden in de nieuwe marktomgeving'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer