Gemeente waarschuwt voor explosiegevaar

Gemeente Hof van Twente waarschuwt boeren voor de gevaren van emissiearme vloeren. Aanleiding is de ontploffing bij een melkveehouder in Markelo waarbij twintig koeien om het leven kwamen. De vloer van de melkveehouder voldeed aan alle eisen.

Gemeente+waarschuwt+voor+explosiegevaar
© Nieuwe Oogst

Volgens wethouder Wim Meulenkamp (VVD) zijn de melkveehouders in zijn gemeente heel erg ongerust. 'Ze vragen zich af: Wat voor gevaar lopen wij? Waarop moeten wij werken? In potentie kan dit met elke emissiearme vloer gebeuren'.

De gemeente doet een beroep op het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en politiek Den Haag om dit serieus te nemen en extra onderzoek in te stellen naar de risico's van emissiearme vloeren. Ondertussen vraagt de gemeente zelf aandacht voor het potentiële risico bij boeren in de gemeente.

Aanbevelingen

Omgevingsdienst Twente deelt het onderzoeksrapport met andere omgevingsdiensten in het land. 'We doen een aantal aanbevelingen aan boeren om het risico op ontploffing te verkleinen', zegt directeur Jan Willem strebus. 'Ook een boer in de omgeving van Den Helder moet ervan op de hoogte zijn. Het risico op ontploffing is niet heel groot, maar wel alle emissiearme vloeren lopen een risico. Dat kan je deels wegnemen door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen.'

'Het vervolgonderzoek gaat er hoe dan ook komen', zegt wethouder Meulenkamp. 'Als dat niet landelijk gebeurt dan pakken we het desnoods zelf op. Dat hebben we onze boeren beloofd.'

Veiligheid

Volgens Meulenkamp heeft bij de ontwikkeling van deze vloersystemen het milieu centraal gestaan. 'Veiligheid voor mens en dier lijkt minder belangrijk te zijn geweest. Dat leidt bij bepaalde omstandigheden tot gevaarlijke situaties. Maar die omstandigheden kunnen bij elke vergelijkbare stal voorkomen. We hebben het ministerie daarom dringend opgeroepen om de resultaten van het onderzoek op te pakken en aanvullend onderzoek te doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer