Oorzaak+emissiearme+vloerexplosie+niet+gevonden
Nieuws
© Twan Wiermans

Oorzaak emissiearme vloerexplosie niet gevonden

De oorzaak van de gasexplosie in februari in een mestkelder in Markelo is niet gevonden. Volgens landbouwminister Carola Schouten zijn er geen aanwijzingen dat er een grotere kans bestaat op ontploffingen bij emissiearme vloeren.

Dat laat ze weten aan VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs. De VVD'ers dienden schriftelijke vragen in naar aanleiding van het incident. Tijdens het mixen van mest explodeerde mestgas onder een deel van de emissiearme vloer met mestkelder. Dat gebeurde op het bedrijf van familie Ter Weele in Markelo, waardoor vijftien koeien omkwamen.


De brandweer verrichte onderzoek en verzekeraar Univé schakelde een gespecialiseerd onderzoeksbureau in, laat de minister weten. Het onderzoek van Omgevingsdienst Twente loopt nog en wordt rond deze tijd afgerond. Hoewel het brandweeronderzoek voor intern gebruik is en het onderzoek in opdracht van Univé om privacyredenen niet openbaar is, laten beide partijen weten dat uit de onderzoeken geen ontstekingsbron van de explosie is gevonden.

Gevaarlijk

'Ik heb geen signalen ontvangen dat nieuwe stalsystemen of (emissievrije) vloeren op zichzelf oorzaken van stalbranden zijn', geeft Schouten aan. Wel is volgens haar bekend dat gassen in de mestkelders gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. 'Zeker op het moment van in beweging brengen van de mest.'

Ook is bekend dat onderhoudswerk in stallen gevaar kan opleveren. 'Bij onvoldoende ventilatie is er brandgevaar door de aanwezigheid van ontvlambare mestgassen. Dat geldt voor alle stalsystemen en vloeren en niet alleen specifiek voor emissiearme systemen en vloeren.'

Grotere kans

De minister geeft wel aan dat naar mening van brandweerexpert Jetty Middelkoop nog nooit is onderzocht of er bij emissiearme vloeren een grotere kans op explosies bestaat dan bij andere vloeren. Zij is een van de deskundigen van de expertgroep die het rapport 'Laat je niet verrassen door mestgassen' schreef.

Daarin roept de groep op om extra onderzoek te doen naar de risico's van emissiearme vloeren. De minister is in overleg met betrokken partijen om te kijken of er extra maatregelen nodig zijn, zoals instructies.

Stalbrand

Schouten legt in de beantwoording uit dat stallen die gebouwd zijn na 2014 moeten voldoen aan het Bouwbesluit. 'Voor oudere stallen werkt de sector samen met brandweer en verzekeraars via het Actieplan Brandveilige stallen om de kans op een stalbrand te verminderen. Daarnaast zijn de regels van de Arbowet van toepassing, vastgelegd in de arbo-catalogus voor melkvee en graasdieren, over onder meer mestmixen, betreden van mestkelders, las- en slijpwerkzaamheden.'

Naast emissiearme vloeren zijn er inmiddels ook andere technieken beschikbaar die ervoor zorgen dat er minder gasvorming plaatsvindt in mestkelders, zoals beluchting of bacteriemengsels. Deze technieken worden getest vanwege de Regeling ammoniak en veehouderij. Voor deze technieken zijn nog geen emissiefactoren bekend. Daarom zijn deze technieken nog niet toegelaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer