VVD+dringt+aan+op+onderzoek+emissiearme+vloeren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VVD dringt aan op onderzoek emissiearme vloeren

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs van de VVD dringen er bij landbouwminister Carola Schouten op aan om extra onderzoek te doen naar explosiegevaar bij emissiearme vloeren.

Voor de tweede keer in korte tijd stellen de Kamerleden hierover schriftelijke vragen. Ze wijzen de minister erop dat al in een rapport uit 2016 van de Brandweeracademie staat dat mestgassen zich ophopen onder emissiearme vloeren. Dat brengt extra risico met zich mee.


Schouten stelde in haar eerdere beantwoording van Kamervragen juist dat er nog geen onderzoek is gedaan of er bij emissiearme vloeren een groter risico is op ontploffingen dan bij andersoortige vloeren. Wel staat in het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 dat milieueisen en veiligheid elkaar soms in de weg zitten.

Veiligheid

De VVD'ers willen dan ook weten waarom de minister tot nu toe de nadruk legt op milieueisen en in mindere mate op het aspect veiligheid voor mens en dier. Schouten ziet op dit moment geen reden om aan te nemen dat emissiearme vloeren gevaarlijker zijn.

De Kamerleden willen weten waarop ze dat baseert, aangezien dit nog niet is onderzocht. Verder willen ze weten op welke veiligheidsaspecten de Technische Advies Pool (TAP), die nieuwe technieken beoordeelt, controleert.

Onderbelicht

Lodders en Ziengs vinden dat het veiligheidsaspect onderbelicht blijft. 'Realiseert u zich dat u emissiearme vloeren verplicht stelt of stimuleert, waarbij er geen onderzoek is gedaan naar de veiligheid van mens en dier?', vragen ze de minister.

'Bent u op de hoogte dat er provincies zijn die een emissiearme vloer als voorwaarde stellen voor uitbreiding of nieuwbouw van stallen?', willen ze verder weten. De VVD-Kamerleden willen binnen een half jaar worden geïnformeerd over de veiligheid van emissiearme vloeren op basis van onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer