Twee nieuwe stalvloeren in Regeling ammoniak

Twee nieuwe stalsystemen voor de melkveehouderij zijn onlangs toegevoegd aan de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). Ze voldoen ook aan de eisen van provincie Noord-Brabant.

Twee+nieuwe+stalvloeren+in+Regeling+ammoniak
© Marieke Verbiesen

De twee nieuwe stalsystemen die zijn toegevoegd aan de Regeling ammoniak veehouderij, zijn de Meadowfloor van Proflex en de V3 Groove-vloer van V17 Agro. Beide vloeren zijn bedoeld voor de melkveehouderij, zo schrijft de ZLTO op haar site.

Het gaat om systemen met rubber die passen in zowel nieuwbouw als binnen een renovatietraject en daarom geschikt zijn voor veehouders die hun stallen moeten aanpassen.

Oplossing

De uitstoot van ammoniak, geur, fijnstof, methaan en ziektekiemen moet worden geminimaliseerd, vindt provincie Noord-Brabant.

Stallen die niet voldoen aan de ammoniakemissie-eisen en die ouder zijn dan vijftien tot twintig jaar, moeten voor 2022 worden uitgerust met emissiebeperkende systemen. Innovatieve stalsystemen kunnen een oplossing bieden.

Rubberen matten

Bij de Meadowfloor wordt de ligboxenstal uitgerust met een roostervloer, die is voorzien van rubberen matten en composietblokjes. De rubberen mat volgt het profiel van een traditioneel rooster.

De profilering in de mat zorgt voor een snellere afvoer van de dunne fractie. De spleten worden voorzien van klepjes en een mestschuif maakt de vloer regelmatig schoon. Dit systeem kan ook op bestaande roosters worden aangebracht.

De V3 Groove-vloer is een rubberen mat die over een bestaande of nieuwe roostervloer kan worden aangebracht. De sleuven zijn elke meter voorzien van gaatjes, zodat de urine sneller wegloopt. Ook deze vloer wordt voorzien van een mestschuif.

Familie Hermanussen

De broers Ivo en Jens Hermanussen uit Beers hebben gekozen voor de Meadowfloor voor hun in 2015 gebouwde stal. ‘Door de combinatie van rubber en beton is de doorlaatbaarheid erg goed’, zegt Ivo Hermanussen. ‘Het koecomfort is groot en de koeien hebben nauwelijks beschadigingen aan de klauwen.’

De helft van de 220 koeien staat in de nieuwe stal, de andere helft in de oude. Die wordt deels voorzien van nieuwe roosters. Het rubber gaat erbovenop. ‘Het grote voordeel is dat het systeem in bestaande stallen toepasbaar is.’

Kosten

Om de kosten van de investeringen te drukken, hebben de ondernemers zich ingeschreven om in aanmerking te komen voor de First Movers-regeling, een subsidie speciaal voor jonge boeren.

De ontwikkelingen rondom innovatieve stalsystemen bevinden zich in verschillende stadia. Stalsystemen kunnen pas door alle veehouders worden toegepast, wanneer ze een voorlopige of definitieve emissiefactor hebben.

Vier proefstallen

De melkveehouderij van Cor en zoon Corné Toonders uit Veldhoven is een van de vier proefstallen voor de V3 Groove-vloer, die een voorlopige status heeft gekregen. Sinds oktober is hun nieuwste stal, uit 2016, voorzien van deze emissiearme vloer.

Een luchtwasser is hierdoor niet meer nodig. Binnenkort vinden metingen plaats. Met trots tonen vader en zoon de werking van de vloer.

De keuze voor de vloer was eenvoudig. Corné Toonders: ‘Dit systeem is voor ons het meest geschikt vanwege de uitstekende beloopbaarheid en de toepasbaarheid op de roostervloer. We hadden al een roostervloer liggen, dus het rubber hoefde er alleen maar bovenop te worden gelegd.’

Toekomstbestendig

Het ondernemersduo heeft nu twee toekomstbestendige stallen en is tot 2032 klaar. ‘De kosten per jaar vallen mee ten opzichte van de eerder bedoelde luchtwasser. Bovendien krijgen we 40 procent van de investering terug via een POP3-subsidie.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  50 %
Meer weer