Familie+Bakker+uit+Ginnum+maakt+debuut+op+NRM
Reportage
© Langs de Melkweg

Familie Bakker uit Ginnum maakt debuut op NRM

Familie Bakker uit Ginnum beleeft volgende week haar primeur in de ring bij de individuele keuring op de Nationale Rundvee Manifestatie in Zwolle. Winnen is niet het allerbelangrijkst, maar hoop op resultaat is er altijd.

Twee vaarzen liggen prinsheerlijk alleen in de boxen in een spiksplinternieuwe ligboxstal. Het zijn de geselecteerde dieren voor deelname aan de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) op 28 en 29 juni in Zwolle. Hun koppelgenoten lopen overdag in de wei. Vanaf eind mei blijven alle dieren 's nachts binnen in de nieuwe stal waaraan sinds is oktober gebouwd.

Aan dat project ging zeker zeven jaar vooraf, vertelt melkveehouder Jelte Bakker uit Ginnum. Hij runt de maatschap Koarnwerter Holsteins met zijn vrouw Thea en dochter Wieke Marije en krijgt hulp van een fulltimemedewerker. 'Al voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) er kwam, kochten we ammoniakrechten voor een nieuwe stal en meer ruimte. Nu het PAS is afgeschoten, is dat ons geluk', zegt hij.

Rondkijken

'Dat de realisatie van de stal zo lang op zich liet wachten, heeft als voordeel dat we veel om ons heen konden bekijken. Wieke Marije deed dat op haar stage in Amerika en ik ben met Adolf Langhout (eigenaar van fokveebedrijf ALH Genetics in Damwâld) ook in de VS gaan kijken. De keuze voor Artex-boxen op 1,25 meter breedte en vrije kopruimte met een diepstrooiselbed van kalk en stro is zo ontstaan.'

We krijgen dagelijks appjes wat we moeten doen met en voor de deelnemende vaarzen

Jelte Bakker, melkveehouder in Ginnum

De Bakkers wilden een stal die ruimte en comfort biedt voor alle koeien, maar ook één waar showkoeien zich tussen het koppel goed kunnen handhaven en het risico op lig- en schaafplekken wordt geminimaliseerd. De vaarzen Koarnwert Jeltje 49 (v. Beemer) en Koarnwert Wieke 1 (v. Gold Chip) lijken nu al te bewijzen dat deze doelstelling wordt gerealiseerd. Nadat de NRM-selectiecommissie enkele weken geleden langskwam, werden deze dieren uitverkoren. En dat terwijl Bakker een andere kandidate, waar hij zelfs hogere verwachtingen van had, had aangemeld.

'Ik had een Gold Chip-vaars, die op de Holland Holstein Show in december vierde op tal liep, apart gehuisvest en die stond er goed voor. Maar we hadden een tijdje last van toxines in het voer waardoor veel koeien in één keer van de melk raakten en even verzwakt oogden. Zo ook deze vaars. Het is mooi dat we nog met twee dieren mogen deelnemen. Een duo is ook echt een voordeel. Zo hebben ze bij het transport en op de stand wat steun aan elkaar.'

De geselecteerde vaarzen liggen er comfortabel bij.
De geselecteerde vaarzen liggen er comfortabel bij. © Langs de Melkweg

Fokkerij echte hobby

Bakker praat vol passie over keuringsdeelname. Naast zijn inzet voor weidevogels is fokkerij echt zijn hobby. Volgens zijn vrouw zit deze liefhebberij al generaties lang in de familie en is deze hobby ook overgebracht op hun dochter Wieke Marije. Zij volgt de opleiding agrarisch Ondernemerschap aan Aeres Hogeschool Dronten en is al enkele jaren, onder andere via de Young Breeders, actief met zaken over fokkerij en keuringen.

Daarbij is Wieke Marije Bakker nog fanatieker dan haar vader. 'Mijn vader is een enorme liefhebber. Hij heeft al twintig dieren opgegeven voor de regionale keuring later dit jaar in Wâlterswâld. Maar zo'n NRM-deelname ziet hij ook als een uitje. Hij maakt met iedereen een praatje en loopt van stand naar stand. Ik ben serieuzer, gedrevener en word steeds fanatieker.'

Op afstand aangestuurd

Haar vader beaamt wat zijn dochter zegt. 'Als Wieke Marije van maandag tot vrijdag in Dronten is, krijgen we dagelijks appjes wat we moeten doen met en voor de vaarzen. We worden op afstand aangestuurd.'

Erg vinden Bakker en zijn vrouw dat niet. Integendeel, ze zijn trots en blij om met elkaar zo met de koeien bezig te zijn en nu twee van hun dieren op het hoogste Nederlandse podium mee te laten lopen. 'Deelname is vooral bedrijfspromotie', zegt Wieke Marije Bakker. 'Dat is hartstikke leuk om te doen. Wie weet wat dat in de toekomst nog eens oplevert.'

Andere voorbereiding

De voorbereiding verloopt niet helemaal zoals Wieke Marije Bakker had gehoopt. De week voor de NRM heeft ze haar afsluitende tentamenweek. De laatste scheerbeurt besteedt ze dan ook uit. Wel is ze vastberaden om de donderdag, voorafgaand aan de show op zaterdag, al even in Zwolle te kijken bij haar vaarzen. Haar vader brengt de dieren er op donderdagochtend naartoe. 'Dan hebben ze nog een dag extra om te acclimatiseren.'

Verwachtingen op topresultaten heeft de familie niet. 'Door een IBR-positieve status konden we enkele jaren niet aan keuringen deelnemen. Het is daarom al mooi dat we dit als familie kunnen beleven', vindt Jelte Bakker. 'Keuringen zijn een momentopname en de jury is leidend. Dat is niet erg. Fokkerij is onze passie. Als hier een mooi lang vaarskalf wordt geboren, denk ik al meteen aan de potentie richting de keuringsring. Die passie komt op zo'n NRM-dag helemaal tot uiting.'

Koarnwerter Holsteins met voor de stal een uitloop.
Koarnwerter Holsteins met voor de stal een uitloop. © Langs de Melkweg

Passie wordt verder uitgedragen
De familie Bakker uit Ginnum melkt bijna 200 koeien en houdt 130 stuks jongvee. Daarbij is 125 hectare grond in gebruik. Daarvan huurt de familie 25 hectare van natuurorganisatie It Fryske Gea. Van die grond wordt geurig hooi gewonnen dat voor vooral voor de kalveren, maar ook ruimschoots voor keuringskoeien wordt benut. Van de andere 100 hectare valt een aanzienlijk deel onder uitgestelde maaidatum. De inzet op weidevogelbeheer is naast de fokkerij een belangrijke hobby voor Jelte Bakker. 'Als ik louter koeien zou melken, vond ik het vak te saai.' Zijn dochter Wieke Marije is succesvol actief in de fokkersclub Young Breeders. Voor haar opleiding in Dronten liep ze stage in de Verenigde Staten en vertrekt ze binnenkort voor zeven weken naar Zuid-Afrika. In de nazomer wacht een reis naar Madison. Daar neemt ze met drie anderen in een team deel, als enige Europese land, aan een scholencompetitie veebeoordelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer