Consument+banger+voor+residu+dan+wetenschapper
Nieuws
© Albert Heijn

Consument banger voor residu dan wetenschapper

Consumenten schatten het gevaar van residuen op groente en fruit veel hoger in dan wetenschappers. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ongeveer 52 procent van de consumenten schat in dat gewasbeschermingsmiddelenresten op voedsel een risico tot een zeer groot risico voor de gezondheid vormen. Zo'n 31 procent is neutraal en 16 procent denkt dat er geen risico voor de gezondheid is. Jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar maken zich veel minder zorgen dan 50-plussers.

Navraag onder wetenschappers leert dat 77 procent van deze groep oordeelt dat er bijna geen of geen risico voor de gezondheid is. Eén op de acht was neutraal en 11 procent schat in dat residuen op groente en fruit wel een gevaar voor de gezondheid zijn.

Ongebalaceerd

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten bijvoorbeeld een ongebalanceerd voedingspatroon, milieuverontreiniging in voeding en gifstoffen, die bij de bereiding van het eten ontstaan, een groter risico vinden dan de residuen. Het gebruik van nanotechnologie, genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en E-nummers zien ze als minder gevaarlijk.

Op de vraag of consumenten meer informatie zouden willen hebben over residuen, antwoordt 63 procent ja. Met behulp van zoekmachines op internet of op de website van voedingsinstituten proberen zij deze informatie over dit onderwerp te vinden.

Voorlichting

Het RIVM meldt verder dat het aantal groente- en fruitproducten met te hoge residugehaltes in de afgelopen jaren is afgenomen. Wel blijven mensen zich zorgen maken over resten gewasbeschermingsmiddelen op voedsel, ondanks voorlichting van het Voedingscentrum. Het instituut pleit voor nader onderzoek naar deze zorg en hoe deze kan worden weggenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer