Preventieve+inzet+groene+middelen+helpt+in+sierteelt
Nieuws
© Han Reindsen

Preventieve inzet groene middelen helpt in sierteelt

Met het preventief inzetten van groene middelen is de milieubelasting in de sierteelt te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van Proeftuin Zwaagdijk in het World Horti Center in Naaldwijk.

Demokwekerij Westland, onderdeel van Proeftuin Zwaagdijk, heeft in Naaldwijk twee proeven afgerond. Daarbij is gekeken naar alternatieve bestrijdingen van echte meeldauw in roos en trips in cyclaam. Hierbij hebben de onderzoekers groene middelen preventief ingezet en hulpstoffen toegevoegd aan chemische middelen.

Vroegtijdig

Door de insecten en schimmels vroegtijdig aan te pakken, kon het aantal keren dat chemisch werd bestreden worden teruggebracht, zegt Jeroen Sanders, hoofd onderzoek bij Demokwekerij Westland. Het bespuiten met natuurlijke, groene middelen liet volgens hem een positief effect zien, hoewel die in de tripsenproef beperkt was. 'Zonder chemische correctiemiddelen kan met deze strategie een hoge insectendruk in cyclamen nog niet worden bestreden', stelt hij.

De onderzoeken in roos en cyclaam zijn onderdeel van een groter project dat al anderhalf jaar in Naaldwijk loopt en nog duurt tot halverwege 2020. Daarin kijken de onderzoekers naar de mogelijkheden van het terugdringen van de milieubelasting bij de teelt van roos, cyclaam, lisianthus, kalanchoë, schefflera, chrysant, hortensia en gerbera.

Concentraties

In deze sierteeltgewassen heeft de demokwekerij de hoogste concentratie aan werkzame stoffen aangetroffen. Daar valt nog veel terrein te winnen, zegt Sanders, waaraan hij toevoegt dat residuen alleen niet alles zeggen over de milieubelasting.

De demokwekerij voert op dit moment proeven uit met de bestrijding van de witte vlieg in lisianthus en de katoenluis in kalanchoë. Verder staan nog onderzoeken op de rol voor plagen in schefflera, chrysant, hortensia en gerbera. De proeven vallen onder het project 'Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt'. Demokwekerij Westland werkt daarbij samen met Glastuinbouw Nederland, MPS, Royal FloraHolland, Green Partners en Waterdrinker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer