Boerensnippers+voor+ForFarmers
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Boerensnippers voor ForFarmers

Agrarische natuurbeheerders en terreinbeheerders leveren de komende vijf jaar jaarlijks zo'n 7.000 ton duurzame biomassa aan de vestiging van ForFarmers in Lochem.

Het versnipperde snoeihout wordt gebruikt voor het opwekken van energie en warmte in een nog te bouwen duurzame biomassacentrale op het bedrijfsterrein van ForFarmers. Voor de levering van de houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen in de Achterhoek wordt een nieuwe organisatie opgericht: Coöperatie Streekhout Achterhoek.

Hierin werken samen de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Samen verwerken zij naar schatting ongeveer de helft van de in de Achterhoek vrijkomende houtsnippers. Ruim de helft van het te leveren volume is afkomstig uit agrarisch natuurbeheer.

Verduurzaming

Vertegenwoordigers van de betrokken partijen tekenden vorige week donderdag bij ForFarmers in Lochem de intentieverklaring om houtsnippers te gaan leveren. De veevoerleverancier zet met het contract een volgende stap in de verduurzaming van de productie van veevoer. De producent stapt volgend jaar over van een aardgasgestookte energie- en warmtecentrale over op een meer duurzame variant.

De nieuw te bouwen biomassacentrale van ForFarmers in Lochem realiseert een afname van 95 procent van de CO2-footprint van de geproduceerde stoom ten opzichte van stoomproductie met behulp van fossiel aardgas. Dit is in lijn met de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. 'Daarnaast ondersteunt ForFarmers veehouders en terreinbeheerders bij het duurzaam beheren van het landschap en het verbeteren van de biodiversiteit', zegt Yvonne Derkse van ForFarmers.

Leveringsproces

Volgens voorzitter Dick Looman, voorzitter van VALA maakt de levering van biomassa in een coöperatie het leveringsproces efficiënter. 'Niemand ziet graag dat waardevolle biomassa zomaar in de fik wordt gestoken. Samen staan we ook sterker. Er is in de Achterhoek nog ruimte voor vijf of zes van dit soort contracten.'

De deal is aantrekkelijk, vindt Looman: 'Een afzetcontract zoals met ForFarmers schept een mooi aanvullend verdienmodel voor de grondeigenaren en aangesloten natuurverenigingen en het biedt de kans om het onderhoud te financieren.' De contractpartners krijgen de marktprijs met een plusje. Looman: 'De link met de boeren die actief zijn in het landschapsbeheer maakt het voor ForFarmers extra waardevol.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer