%27Cluster+maakt+duurzame+bron+zinvol%27
Achtergrond
© Plantenkwekerij Leo Ammerlaan

'Cluster maakt duurzame bron zinvol'

Met de aansluiting van twee biomassacentrales op het bestaande warmtenet in Lansingerland is er in 2018 nog meer duurzame warmte beschikbaar gekomen voor de glastuinbouw.

Plantenkwekerij Leo Ammerlaan en Bunnik Plants in Bleiswijk hebben in samenwerking met TBM Europe biomassacentrales gebouwd, gestookt op houtsnippers.

De twee duurzame bronnen hebben beide een vermogen van 12,5 megawatt aan warmteopbrengst. De warmte wordt direct geleverd aan het Roca-warmtenet dat al sinds de jaren negentig in de gemeente ligt en ook warmte van een elektriciteitscentrale levert.

• Lees ook: Warmtenet gebaat bij optelsom gebruikers

Besparing van 14,5 miljoen kuub gas

De centrales leveren aan het warmtecluster waarop 250 hectare glas aangesloten is. Met de twee centrales wordt op jaarbasis ongeveer 14,5 miljoen kuub gas bespaard.

'Een warmtenet is een voorwaarde om rendement te halen uit een biomassa-installatie', zegt John Ammerlaan van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan. 'Voor een individueel bedrijf heeft het minder zin, omdat die een deel van het seizoen een piekvraag heeft. Bij een warmtenet nemen meerdere tuinbouwbedrijven warmte af, op verschillende momenten in het jaar. Door die constantere vraag kan de installatie ook optimaal produceren.'

Eneco koopt de geproduceerde warmte en verkoopt deze via exploitant AgroEnergy aan de aangesloten tuinders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer