Vijf vragen over de kaalslag in verzekeringen

De kaalslag in agrarische verzekeringen is extra versneld door de Solvency II-wetgeving. Die is gericht op verantwoord risicobeheer, vooral ter bescherming van de polishouders. De extra dekkingsgraad zorgt er in praktijk voor dat verzekeraars bepaalde branches afstoten of mijden.

Vijf+vragen+over+de+kaalslag+in+verzekeringen
© Achmea

Hoe werkt het principe van Solvency II?

Sinds 1 januari 2016 moeten alle verzekeraars voldoen aan de Europees vastgestelde regels van Solvency II. Doel is om verzekeringskapitaal strikter te labelen aan de polissen die zijn uitgegeven. Dat betekent dat er geen kruisfinanciering meer mag plaatsvinden, oftewel: dekkingskapitaal reserveren voor meerdere branches tegelijk.

Wat is er daarmee veranderd?

De totale solvabiliteit van de verzekeringsmaatschappij is niet meer leidend. Verzekeraars zijn in de praktijk in meerdere branches actief. Het onderliggende dekkingskapitaal is niet langer op meerdere plekken inzetbaar. Branches met een kleiner volume komen daarmee onder druk te staan, omdat verzekeraars daarvoor relatief veel dekkingskapitaal moeten aanhouden.


Wat zijn de gevolgen daarvan?

Verzekeraars maken scherpere keuzes, omdat dekkingskapitaal schaars is. Niet het totaal van de premies is doorslaggevend, maar het daadwerkelijke risicoprofiel van een branche. Het toewijzen van kapitaal is dan relatief duur. Zeker ten opzichte van branches met hogere volumes en dus meer 'speelruimte'. Voor beleggers is de weerstand van verzekeraars sowieso cruciaal om degelijk overeind te blijven. Ook als het slechter gaat met bepaalde portefeuilles.

Wat betekent dat voor de landbouw?

Agrarische expertise in de verzekeringswereld dreigt verloren te gaan, doordat maatschappijen zich afwenden. Ook wordt bij de weerbaarheid van portefeuilles steeds meer gelet op de cumulatieve schade die kan optreden, zeker in de intensievere bedrijfsvoeringen. Met name de vervolgschade weegt steeds zwaarder. Dat maakt dat er scherpere risicoprofielen worden opgesteld die steeds lastiger in betaalbare verzekeringen zijn onder te brengen.

Wat is daartegen te doen?

Er moet meer volume worden opgebouwd voor de agrarische branche, om zo een voor de verzekeraars bedrijfseconomisch verantwoord dekkingskapitaal te rechtvaardigen. Daarnaast zorgt spreiding van polissen over meerdere maatschappijen voor een meer verantwoorde dekking. En meer onderlinge concurrentie zorgt voor scherpere voorwaarden voor de klant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer