Vermogensschade+veelal+niet+meeverzekerd
Nieuws
© Koos van der Spek

Vermogensschade veelal niet meeverzekerd

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen van agrarische ondernemers dekken niet de zogeheten zuivere vermogensschade, constateert de vakgroep Akkerbouw van LTO.

De vakgroep wijst zijn leden hierop en ook op de mogelijkheid om vermogensschade in de bestaande polis van de aansprakelijkheidsverzekering op te nemen. Het vergoeden van deze schade is dit jaar onder meer van toepassing op enkele pootgoedpercelen in Noord-Holland en Flevoland die afgelopen jaar per abuis zijn beregend met oppervlaktewater vanaf aangrenzende percelen met bloembollen.

Voor dit pootgoed geldt een beregeningsverbod vanwege het risico op besmetting met bruinrot. De beregende percelen of delen van deze percelen verliezen hun pootgoedstatus als het onrechtmatig beregenen is vastgesteld door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Veel financiële schade

De geoogste aardappelen mogen dan alleen nog voor directe consumptie worden verhandeld. Het betekent dat de pootgoedteler hiervan veel financiële schade ondervindt, waarvoor de ondernemer van het aangrenzende perceel verantwoordelijk kan worden gesteld.

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen dekken alleen schade aan zaken en schade aan personen. Schade aan zaken is vaak letterlijk ofwel er moet iets kapot zijn of kwijt. Schade aan personen dekt onder meer letselschade maar ook immateriële schade.

Zuivere vermogensschade betreft schade die alleen maar in het vermogen van de benadeelde partij wordt geleden zonder dat sprake is van een beschadigde zaak of schade aan personen. Voorbeelden zijn bedrijfsschade door productiestilstand, financiële schade door een verkeerd advies of het bovenvermelde voorbeeld van de beregeningsfout.

Extra bijverzekeren

De vakgroep Akkerbouw van LTO vindt dat verzekeringsagenten ondernemers er duidelijk op moeten wijzen voor welke schade zij wel of niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Verder adviseren zijn hun leden om het extra bijverzekeren van zuivere vermogensschade in elk geval goed te overwegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer