Koeien boeien Kenianen

Een groep atleten en begeleiders uit Kenia volgen deze week een cursus veehouderij en koeverzorging. Binnen dit project van het Platform Natuurlijke Veehouderij bezoeken de Kenianen diverse Overijsselse melkveehouders en een kaasmakerij.

De Zwolse halve marathon die afgelopen zaterdag werd gelopen, kende ook deze editie weer een winnaar uit Kenia. William Wanjiku won na 2018 ook de wedstrijd dit jaar. En daarmee voor de tweede keer symbolisch een koe.

Van het prijzengeld dat hij vorig jaar won kocht Wanjiku al een koe in zijn thuisland. Die draagt de naam Zwolle. Hij denkt dat hij zijn nieuwe aanwinst Zwolle 2 gaat noemen.

Rijk door Holsteiner

Tom Lugtenberg is melkveehouder in Olst en geniet van de groep buitenlandse gasten tussen zijn kudde. ‘Ze vragen de meest uiteenlopende dingen. Ze zijn echt erg geïnteresseerd in onze bedrijfsvoering. Maar ik merk wel dat ze allemaal denken dat ze met de aankoop van een Holsteiner rijk kunnen worden. Omdat die veel melk geeft. En ze beseffen dan niet dat zo’n dier wel een goede verzorging en specifiek voer nodig heeft voor die melkproductie. Deze week leren ze dat er veel meer bij komt kijken om een koe goed te laten produceren.’

300 liter melk

Bulle Koster is voormalig dierenarts en begeleidt vanuit het Platform Natuurlijke Veehouderij de groep Kenianen door het agrarische landschap van Overijssel.

‘Je kunt onze situatie niet vergelijken met die van de boeren in Afrika. In Kenia is een boer met 10 koeien een rijk man. Dus je kunt nagaan met welke ogen ze naar onze bedrijven kijken. Ik heb ze dan ook moeten voorrekenen dat er een groot verschil is qua inkomsten en uitgaven. Om een ambachtsman zoals bijvoorbeeld een metselaar een maand lang aan het werk te hebben op de boerderij, kost je dat in Kenia omgerekend 300 liter melk. En hier in Nederland heeft een boer voor 300 liter een metselaar 2 uur aan het werk. Dat is natuurlijk wel een groot verschil.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer