Minder+ammoniak%2C+meer+methaan+met+houtsnipperbodem
Nieuws
© Johan Wissink

Minder ammoniak, meer methaan met houtsnipperbodem

In vrijloopstallen met een composterende houtsnipperbodem kan de ammoniakuitstoot flink worden teruggebracht. De methaanemissie neemt juist toe.

Dat blijkt uit metingen door Wageningen University & Research op drie melkveebedrijven en de Dairy Campus. De ammoniakemissie in vrijloopstallen met een composterende houtsnipperbodem is gemiddeld 9 kilo per dierplaats per jaar. Dat is 31 procent minder dan bij een ligboxenstal.

Het snel wegzakken van de urine in de bedding en de omzetting van ammoniak tijdens het composteren zijn volgens de onderzoekers mogelijke verklaringen voor de lagere gemeten ammoniakemissie.

Betonen roosters

Als referentie dient een ligboxenstal met betonnen roosters die in de Regeling ammoniak en veehouderij is opgenomen met een emissiefactor van 13 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Het gebruik van een houtsnipperbodem zorgt juist voor meer broeikasgassen. De emissie van methaan is bij dit vloertype 189,9 kilo per dierplaats per jaar.

Dat is 34 procent meer dan bij een ligboxenstal. Ook de lachgasemissie ligt met 3,2 kilo per dierplaats per jaar flink hoger dan de emissiefactor van 0,23 kilo lachgas per dierplaats per jaar voor de ligboxenstal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer