BES-pioniers bemesten minder stikstof dan gebruiksnorm

Enkele deelnemers aan de pilot voor de Bedrijfseigen Stikstofbemesting (BES) bemesten dit jaar minder dan de gebruiksnorm voor stikstofbemesting. Dat is een gevolg van de lage gewasopbrengsten in stikstof en fosfaat in 2018.

BES%2Dpioniers+bemesten+minder+stikstof+dan+gebruiksnorm
© Ulco Wesselink

Elke deelnemer gaat de uitdaging aan omdat ze de stikstof uit dierlijke mest zo goed mogelijk willen benutten. Dat staat op de website van Koeien & Kansen, een project waarin deelnemers ideeën voor nieuwe wetgeving uitproberen om te zien hoe deze in de praktijk uitwerken.

De bemestingsruimte voor deelnemers aan de BES-pilot valt een stuk lager uit, doordat de gewasopbrengsten vanwege de droogte uitzonderlijk laag waren in 2018. Enkele deelnemers komen zelfs onder de officiële gebruiksnorm uit.

Compensatie

Deelnemers aan de BES-pilot mogen dierlijke mest gebruiken tot de fosfaatplaatsingsruimte opgevuld is. Om ervoor te zorgen dat het stikstofoverschot op de bodembalans geen grenswaarde overschrijdt, moeten BES-deelnemers ruimte voor stikstofkunstmest inleveren ter compensatie van de extra dierlijke stikstof.

De deelnemers kunnen dit verschillend invullen. De een kiest voor zoveel mogelijk dierlijke mest en minimale inzet van kunstmest om een evenwichtsbemesting voor fosfaat te kunnen realiseren. Andere deelnemers kiezen voor een gematigder verdeling om meer stikstofkunstmest te kunnen behouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer