%27Duitse+ruwvoersituatie+bepaalt+melkprijsontwikkeling%27
Nieuws
© VidiPhoto

'Duitse ruwvoersituatie bepaalt melkprijsontwikkeling'

De stagnerende ZuivelNL-notering en gedaalde boerderijmelkprijs bij DOC Kaas en Vreugdenhil Dairy Foods staan haaks op de aanhoudend positieve trend op de wereldmarkt. De Duitse zuivelmarkt is doorslaggevend, zegt expert internationaal beleid Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

Volgens Osinga bewijst de grote prijssprong die de Global Dairy Trade index vorige week maakte, ondanks de extra melkaanvoer in Nieuw-Zeeland, dat de ondertoon in de wereldwijde zuivelhandel positief is. Deze week daalde de ZuivelNL-notering voor boter met 6 euro naar 430 euro per 100 kilo. De prijs van mageremelkpoeder bleef ongewijzigd. Ook de prijs van boerderijmelk op de spotmarkt is licht gedaald.

Duitse melkaanvoer blijft dalen

In Europa zijn de melkaanvoercijfers in Duitsland volgens Osinga leidend. De laatste weken blijft de Duitse melkaanvoer onveranderd 1,5 procent minder ten opzichte van twaalf maanden geleden.

Ongebruikelijk aan het begin van het nieuwe jaar. Dat heeft te maken met ruwvoertekort en met mindere ruwvoerkwaliteit. Osinga: 'Wat er de komende tijd gaat gebeuren, hangt van het weer af.' In Nederland is de melkaanvoer bij FrieslandCampina in januari ten opzichte van december 2018 wel licht gestegen, volgens het gebruikelijke seizoenspatroon. Doorgaans stijgt de landelijke melkaanvoer de eerste maanden van het nieuwe jaar, totdat het weideseizoen aanbreekt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer