Zo verhoog je de voerefficiëntie van ruwvoer

Door regelgeving worden melkveehouders helaas beperkt in hun mogelijkheden. Wat ze nog wel kunnen ontwikkelen, is hun voerefficiëntie. In de liters melk die ze produceren uit eigen ruwvoer, zit de hoogste toevoegde waarde. Limagrain geeft praktische tips om de voerefficiëntie van mais te verhogen.

Zo+verhoog+je+de+voereffici%C3%ABntie+van+ruwvoer
Limagrain
© Limagrain

Bekijk het advies in de video of lees verder.

Ruim 10.000 euro minder voerkosten

De voerefficiëntie - hoeveel kilo meetmelk een koe kan produceren uit een kilo drogestof voer - is een van de belangrijkste kengetallen op het melkveebedrijf. Als je de voerefficiëntie met 0,1 punt weet te verbeteren, bespaart dit bij een productie van 1 miljoen kilo meetmelk maar liefst 11.300 euro aan voerkosten.

Bovendien leidt een betere voerefficiëntie tot een hogere melkproductie per hectare zonder extra mestafzetkosten.

Voerefficiëntie van mais verhogen

Voerefficiëntie hangt samen met de opbrengst per hectare, voederwaardekwaliteit, verteerbaarheid en smakelijkheid van het ruwvoer. Een hogere voerefficiëntie begint daarom met een goede maisrassenkeuze.

Kies voor rassen die:

  • Binnen het groeiseizoen volledig afrijpen en zo hun volledige voederwaarde bereiken. Voor de meeste percelen zijn dit zeer vroege en vroege maisrassen.
  • De hoogste kVEM per hectare opleveren: de drogestofopbrengst x VEM per kilo drogestof, zoals te vinden op de Aanbevelende Rassenlijst.

Een hoge VEM per kilo drogestof is dé sleutel om je voerefficiëntie te verhogen. Bij snijmais komt de VEM uit het zetmeel en uit de restplant. De hoeveelheid VEM uit de restplant is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid, die bepaalt hoeveel energie de koe uit de celwanden kan halen.

Door een hoge celwandverteerbaarheid kunnen pensbacteriën extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.


Deze kuilanalyse toont de extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid.

Grote verschillen tussen maisrassen

Snijmais met een hoge celwandverteerbaarheid kan de koe veel beter benutten en is dus een sleutel tot een betere voerefficiëntie. Tussen maisrassen kan het verschil in celwandverteerbaarheid tot wel 12 procent zijn! In de kuilanalyse hierboven zie je dat de topverteerbaarheid van 60,3 procent van deze LG 31.218, samen met een goed zetmeelgehalte, zorgt voor een topkwaliteit van 1.058 VEM.

Mijn advies: kies voor de beter verteerbare LG 31-maisrassen. Die blinken uit in VEM per kilo drogestof, door een hoge benutting van zetmeel én de restplant. Daarmee produceer je de meeste melk uit elke hap mais!

• Bekijk de aanbevolen maisrassen voor seizoen 2019

Voor meer informatie, vragen stellen en persoonlijk advies ga je naar www.ruwvoerforum.nl.

Limagrain

Limagrain Nederland BV is een toonaangevende onderneming in de veredeling, productie en verkoop van landbouwzaaizaden. Met toonaangevende rassen onder het LG...

Lees verder »

Meer van Limagrain

Lees ook

Meer artikelen van Limagrain »

Artikelen over Limagrain