Ruim+900+hectare+suikerbieten+opnieuw+gezaaid
Nieuws
© Han Reindsen

Ruim 900 hectare suikerbieten opnieuw gezaaid

Stuifschade in Noordoost-Nederland is dit jaar de belangrijkste reden dat telers van suikerbieten hun percelen hebben moeten overzaaien.

Op een totaal areaal van 80.000 hectare suikerbieten is in Nederland dit voorjaar ruim 900 hectare opnieuw ingezaaid, meldt de Agrarische Dienst van Suiker Unie. De helft daarvan is overgezaaid vanwege stuifschade en met name in de Veenkoloniën in Drenthe en Oost-Groningen.

De tweede reden voor overzaai is muizenvraat met een aandeel van 25 procent. Ongeveer 90 hectare is voor een tweede keer ingezaaid door korstvorming. Andere redenen van overzaai zijn onder meer insectenschade (in 4 procent van de gevallen), spuitfouten (4 procent) en wegval (4 procent) van planten door vorst.

Moeizame opkomst

Bietentelers moesten vorig jaar zo'n 700 hectare overzaaien. Toen was vooral in het Zuidwesten op diverse percelen sprake van onvoldoende opkomst van de bietenplantjes vanwege korstvorming na zware neerslag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer