Mest op en niet in de grond bij VBBM-leden

Landbouwminister Carola Schouten wil de omslag naar kringlooplandbouw graag zo snel mogelijk inzetten. De leden van Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) zoeken de natuurlijke balans. Ze brengen daarom mest op en niet in de grond.

Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) promoot al dertig jaar lang kringlooplandbouw. De aangesloten boeren zoeken binnen hun bedrijfsvoering constant naar een natuurlijke balans. Ook als het om mest gaat. Erik Valk is melkveehouder in Broekland en VBBM-voorzitter. Hij legt uit hoe boeren volgens hem binnen kringlooplandbouw met drijfmest om moeten gaan.

'Ik vergelijk het bij presentaties vaak met een koelkast vol verrot eten. Dat willen wij niet meer nuttigen, omdat het niet meer goed is. Dus gooien we het weg. En dat is in onze visie precies hetzelfde als de drijfmest in de afgesloten mestkelders. Wij vinden dat mest niet moet verrotten, maar fermenteren. Dat is een zuurstofrijk proces, waarbij bacteriën een grote rol spelen. Mest wordt daarmee het juiste voedsel voor onze bodem.'

Lachgas

Naast het fermenteren van drijfmest is het bovengronds uitrijden een belangrijk element voor de VBBM. Hiervoor hebben de aangesloten leden een vrijstelling gekregen voor de komende vijf jaar. 'Sinds wij mest in de grond brengen, is de lachgasproductie uit de Nederlandse bodem verdubbeld', geeft Valk aan.

De broeikaswerking van lachgas is meer dan driehonderd keer groter dan die van CO2, gaat hij verder. 'En nu gaan we dus bijvoorbeeld mest vergisten om ons CO2-probleem op te lossen. Dat is wat mij betreft het paard achter de wagen spannen. Wij denken steeds in technische oplossingen om de problemen op te lossen, terwijl we meer terug moeten naar de natuur en de biologische processen. Dat is volgens ons echte kringlooplandbouw.'

Injecteren

Valk hoopt dat minister Schouten en boeren gaan inzien dat mest injecteren veel bodemleven vernietigt. 'Het meeste bodemleven zit in de bovenste laag. Dat is de mond, daar begint de voorvertering van de mest. Het verdere bodemleven haalt het dan dieper de grond in waar het dan uiteindelijk bij de wortels van de planten komt. Dat is het natuurlijke systeem.'

VBBM-leden bemesten daarom bovengronds, verzekert de melkveehouder. 'En ik zie op mijn eigen percelen dat het heel veel tijd nodig heeft, voordat je duidelijk resultaten ziet. Maar de bodem heeft nu na zes jaar bovengronds mest uitrijden en zonder gebruik van kunstmest, duidelijk meer lucht en leven gekregen. Dat is voor mij het bewijs dat het langzaam de goede kant op gaat.'

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer