Meer+wetgeving+en+meer+personeel
Column
© eigen foto

Meer wetgeving en meer personeel

Het is regenachtig, vies en een blubberbende op het bedrijf. Met dit weer ben ik blij kantoorboer te zijn en kan ik tijd besteden aan personeelszaken. We hebben met 75 personeelsleden meer mensen in dienst dan vorig jaar en moeten daarom voldoen aan extra wet- en regelgeving.

Obamacare bepaalt dat we een ziektekostenverzekering moeten aanbieden aan het personeel. Een goede zaak. Die verzekering moet zowel betaalbaar als doelmatig zijn. De werkgever krijgt een boete als aan één element of beide elementen niet wordt voldaan.

Grofweg zijn de afwegingen als volgt: wat wenst de werknemer op dit gebied? Vindt hij of zij het belangrijk genoeg om er een paar honderd dollar premie per maand aan mee te betalen? Of heeft de werknemer liever zo veel mogelijk cash?

Hoe ziet het financiële plaatje eruit voor ons? Een verzekering die én betaalbaar én adequaat is? Of een van de twee? Hoeveel medewerkers hebben zelf al een goede verzekering afgesloten? Voor deze groep worden we op de bon geslingerd, omdat we als werkgever geen groepsverzekering aanbieden.

Obamacare bepaalt dat we een ziektekostenverzekering moeten aanbieden aan het personeel

Joke Rodenhuis, melkveehouder in Lakin (VS)

De mogelijkheden zijn: niets regelen en de boetes betalen. Of een goedkope verzekering met weinig dekking afsluiten voor alle medewerkers. Of een goede groepsverzekering aanbieden waarbij wij en de werknemer een deel van de premie betalen. Of een goede verzekering bieden aan alleen degenen die dat zelf al hebben geregeld en als werkgever meebetalen aan de premie. Als ik me in dit laatste verdiep, blijkt dat deze personeelsleden via Obamacare een goede ziektekostenverzekering hebben. Ze zijn blij met de dekking en met de premie. Veranderingen zijn voor hen geen verbetering, dus dat laten we zoals het is.

Personeelskosten zijn in de afgelopen vijf jaar ongeveer 40 procent gestegen. De strijd om werknemers is groot, alleen al het startsalaris is met 30 procent gestegen. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden belangrijker.

Als ik alles helder heb, leg ik de partners voor wat onze beste optie is. Het wordt een goedkope verzekering die wij als werkgever voor de volle 100 procent betalen. Voor de personeelsleden die zelf een goede ziektekostenverzekering hebben afgesloten, zullen we de boete betalen. Die boete komt overeen met wat wij als werkgever aan premie voor personeel zouden willen investeren. Dat nu als boete betalen, daar kunnen we mee leven.

Met deze regeling stijgen de personeelskosten met 2,9 procent tot 3,6 miljoen dollar (3,2 miljoen euro). Voor niets gaat de zon op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer