Dierenartsen willen cultuuromslag in slachthuis

Er is een cultuuromslag nodig in de keten en zeker in Nederlandse slachthuizen. Te vaak gaan zaken niet volgens de geldende voorschriften, stelt Diederik Visser van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Dierenartsen+willen+cultuuromslag+in+slachthuis
© Berrie Klein Swormink

Dierenwelzijn en volksgezondheid moeten centraal staan bij het hele proces van dierlijke productie. Dieren die niet fit zijn, horen niet geslacht, laat staan getransporteerd te worden, vindt de beroepsorganisatie voor dierenartsen. KNMvD reageert op de tijdelijke dubbele controle op de aanvoer van runderen op slachterijen in Noord-Nederland.


Landbouwminister Carola Schouten maakte deze maatregelen begin mei in een Kamerbrief bekend. Aanleiding voor die ingreep zijn signalen over misstanden bij slachthuizen. Een onafhankelijk extern onderzoek naar de gang van zaken bij deze slachthuizen en de rol van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) medewerkers loopt.

Fysiek geweld

Signalen dat er zieke en wrakke dieren worden aangevoerd op slachthuizen moeten door de NVWA serieus worden opgepakt, vindt de KNMvD. 'De betreffende veehouders, transporteurs en slachthuizen moeten daarvoor ter verantwoording worden geroepen. Het komt helaas voor dat de NVWA-dierenartsen op slachthuizen zo worden geïntimideerd dat ze hun werk niet goed kunnen doen. Soms leidt dit zelfs tot fysiekgeweld.'

KNMvD vindt dat deze misstanden keihard moeten worden aangepakt. 'Het kan niet zo zijn dat we deze dierenartsen, die in het belang van dierenwelzijn en volksgezondheid dit werk doen, in de kou laten staan. NVWA-dierenartsen moeten in staat worden gesteld hun controlerende en handhavende rol goed uit te kunnen oefenen. Elke misstand in een slachthuis is er één te veel.'

Dubbele controles

Het instellen van dubbele controles vindt de dierenartsenorganisatie een goed begin. 'Maar er zal echt een cultuuromslag in deze slachthuizen moeten plaatsvinden. Naast deze overheidsmaatregelen kunnen overigens ook de afnemers eisen aan deze slachterijen stellen, zodat dit soort zaken tot het verleden gaat behoren.'

KNMvD is helder over het vervoer van zieke en wrakke dieren. 'Dat raden we sterk af. Dieren die niet fit zijn, horen niet getransporteerd te worden. Veehouders kunnen de hulp van een dierenarts inroepen om te bepalen of zulke dieren nog behandeld kunnen worden of dat het beter is ze te euthanaseren. Als het gezonde dieren betreft die niet vervoerd kunnen worden, omdat ze gewond zijn, is het mogelijk om op het bedrijf zelf een noodslachting uit te voeren. Mobiele slachtunits kunnen dan uitkomst bieden.'

Kreupele dieren

Dé van de Riet lier eerder namens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) weten dat de focus ten onrechte op de slachterijen ligt. Volgens hem gaat het in het begin van de keten mis. 'Zieke en kreupele dieren horen niet op transport te gaan. Het is een zaak tussen veehouder, transporteur en veearts', zei hij. De uitkomsten van het onderzoek worden voor de zomer verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer