Boeren+snuffelen+aan+emissiearme+vloeren
Nieuws
© Nely van den Oetelaar

Boeren snuffelen aan emissiearme vloeren

Een twintigtal Brabantse melkveehouders bezocht woensdag vier rundveebedrijven om emissiearme stalvloeren te bekijken. Deze voldoen straks allemaal aan de strengere eisen van provincie Noord-Brabant.

Brabantse veehouders moeten in 2022 voldoen aan strengere emissienormen. Dat heeft de provincie vorig jaar besloten, om de uitstoot van ammoniak door dieren in de veehouderij te verminderen.

Wat de mogelijkheden zijn om aan de eisen te voldoen, is voor veel boeren nog onduidelijk. ZLTO helpt haar leden zich te oriënteren. De komende maanden nemen adviseurs belangstellenden mee naar rundveebedrijven die al over de juiste voorzieningen beschikken.

Juiste vergunningen

'Het is zinvol om je eerst goed te laten informeren over het aanbod en de mogelijkheden', zegt Paul Balemans, adviseur Omgeving bij ZLTO.

'Wij raden onze leden aan om geen dure vloer te leggen, zonder dit vast te leggen met de juiste vergunningen. De vergunning met betrekking tot de Wet natuurbescherming is hierbij erg belangrijk.'

De belangstelling voor de excursie was groot. De stalvloeren van de vier rundveebedrijven voldoen binnenkort aan de provinciale normen. Momenteel maken zeven fabrikanten een vloersysteem dat voldoet aan de eisen van de provincie.

Groene Vlag-vloer

Een van de bezochte ondernemingen was het melkveebedrijf van Kees Jansen in Dongen. Hij beschikt over een zogenoemde Groene Vlag-vloer. Onder meer door een snelle afvoer van mest en urine, heeft deze roostervloer een gemiddelde emissiebeperking van 54 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer