Kabinet waardeert agrarisch keurmerk Flexwonen

Tuinders kunnen de huisvestingskosten van hun werknemers weer inhouden van het loon, ook als de werknemer het minimumloon verdient. Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) geeft de sector tijd voor invoering van het agrarisch keurmerk Flexwonen.

Kabinet+waardeert+agrarisch+keurmerk+Flexwonen
© Ministerie SZW

Sinds enige tijd mag een werkgever geen kosten voor tijdelijke huisvesting meer inhouden van het wettelijk minimumloon. Een uitzondering daarop is alleen mogelijk als de geboden huisvesting is gecertificeerd volgens een keurmerk.

In de sectoren Open Teelten en Glastuinbouw lukte het niet om aan te sluiten bij een geaccrediteerd keurmerk. Daarom hebben werkgevers en werknemers agrarisch keurmerk Flexwonen ontwikkeld. In aanloop naar daadwerkelijke certificering daarvan mogen werkgevers nu van staatssecretaris Van Ark ook de komende tijd huisvestingskosten blijven inhouden.

Geen boeterapporten

Van Ark heeft Inspectie SZW gevraagd om tot 1 september 2020 geen boeterapporten op te maken in de sectoren Open Teelten en Glastuinbouw. Tot 1 maart 2020 hoeft een verhuurder nog niet gecertificeerd te zijn. Tot 1 september 2020 hoeft de certificering nog niet door een geaccrediteerde certificerende instelling te zijn verricht.

Een aanvullende voorwaarde is dat de werkgever/verhuurder zich heeft aangemeld voor certificering door een certificerende instelling. Daarnaast moet hij de bij de cao's gevoegde 'eigen verklaring' ondertekenen, waarin hij aangeeft zich te verbinden aan de huisvestingsnormen in de cao.

De staatssecretaris laat in een brief aan de Kamer wel weten dat aan het verlenen van uitstel een 'lastige afweging' is voorafgegaan. Ze had liever gezien dat de certificering van huisvesting in de open teelten en de glastuinbouw al zou zijn geregeld. Anderzijds stelt ze vast dat werkgevers- en werknemersorganisaties samen optrekken en dat er concrete stappen zijn gezet om tot certificering van de huisvesting te komen.

LTO: steun in de rug

LTO Nederland, dat het kabinet had gevraagd om de certificering van tijdelijke huisvesting te ondersteunen, reageert verheugd op het besluit van Van Ark. 'Ik ben blij dat ons verzoek is gehonoreerd. Het is een mooie steun in de rug van onze activiteiten', verzekert Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Goed Werkgeverschap.

Hij stelt vast dat het voor ondernemers mogelijk wordt om zich met minimale administratieve en financiële lasten te laten certificeren voor het keurmerk Flexwonen en de kosten van huisvesting via de loonstrook te verrekenen. Een extra voordeel is dat leden van LTO en de vaktechnische organisaties 100 euro korting krijgen op de certificering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer