Hoop gloort voor herstructurering

De herstructurering van glastuinbouwlocaties kan mogelijk met toepassing van de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) worden vlotgetrokken. Het ministerie van LNV heeft de sector om cases gevraagd waar deze aanpak kan worden getest.

Hoop+gloort+voor+herstructurering
© Koen van Wijk

'Voor de eerste pilot is een gebied in Oostland in beeld', bevestigt programmamanager Rutger Lommerse van Greenport Nederland. Na de zomer kan de pilot starten. De locatie telt weinig burgerwoningen en lijkt kansrijk.

'Gezien de welwillendheid van het ministerie moet de sector nu toehappen', vindt Lommerse. Leonie Claessen, specialist Ruimtelijke Ordening van Glastuinbouw Nederland, is hoopvol over de aanpak. 'De WILG heeft als voordeel dat er transparantie is over de waardering van bezittingen', stelt ze.

'Ook werkt de wet meer dwingend, zonder dat het onaangenaam wordt. Bij vrijwillige herstructurering kan altijd een individuele ondernemer het proces platleggen, dat is frustrerend voor alle betrokkenen.'

Doorbraak

Toepassing van deze wet voor de glastuinbouw zou een doorbraak in de herstructurering betekenen, volgens Claessen. 'Het belang van de herstructurering staat nu binnen het Tuinbouwakkoord en wordt zo door alle partijen gedragen. Dat helpt', vertelt de specialist.

De WILG wordt met succes toegepast bij verkavelingstrajecten in andere sectoren. Omdat de wet alleen gronden en geen opstallen waardeert, is het instrument voor de glastuinbouw ongeschikt. Om het instrument in deze sector in te zetten, is het nodig om te experimenteren met de toepassing van de WILG.

'Op basis van die ervaringen kan bekeken worden of de WILG aangepast moet worden, of dat de nieuwe Omgevingswet voldoende ruimte biedt', legt Claessen uit. 'Kassen kun je per leeftijdscategorie een waarde toekennen. Als je vooraf de prijzen communiceert die volgens objectieve criteria zijn vastgesteld, krijg je een eerlijk proces. Dat is beter dan de laatste tuinder in het gebied tijdens de onderhandelingen over tafel trekken.'

Doorzettingsmacht

Thijs Jasperse ijvert namens Coalitie HOT ook voor de pilots. 'We hebben doorzettingsmacht, waarbij ondernemersbelang voorop staat, nodig om herstructureringsprojecten te laten slagen', zegt hij.

'Het voordeel van de WILG zou zijn dat deze ondernemers de garantie geeft dat ze hun bedrijf elders op dezelfde wijze kunnen voortzetten. Die zijn gewaarborgd in deze wet. Bij verkavelingen in de landbouw zie je dat er altijd opbrengstverbetering uit voorkomt. Dat moet in de glastuinbouw ook kunnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer