Pleidooi voor merkonafhankelijk gps-systeem trekkers

Door gebruik te maken van merkonafhankelijke gps- en precisielandbouwoplossingen moet precisielandbouw makkelijker, toegankelijker en rendabeler worden voor de Nederlandse boer en loonwerker.

Pleidooi+voor+merkonafhankelijk+gps%2Dsysteem+trekkers
© Landbouwmechanisatie

Dat is het idee van Vantage Agrometius, de importeur van Trimble en Mueller gps en Isobus-apparatuur voor Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf introduceerde vorig jaar al Taakkaart.nl en het komt ook met Autosync. Twee oplossingen die ervoor zorgen dat gps-gegevens en taakkaarten gemakkelijk uitwisselbaar zijn.

'Marges staan onder druk, land is niet beschikbaar of duur. Het weer wordt extremer, regelgeving strenger en gemotiveerd goed personeel is slecht te krijgen. Al die uitdagingen bieden kansen voor precisielandbouw. Maar dan moet het wel gemakkelijk toepasbaar zijn', zegt directeur Dennis Nijland van Vantage Agrometius.

Uitwisselingsproblemen

Doordat veel trekkerleveranciers, vooral full-liners, hun trekkers liefst af fabriek uitrusten met gps, ontstaan er uitwisselingsproblemen. Een standaard voor het uitwisselen van data ontbreekt, zodat AB-lijnen uit het gps-systeem niet zonder meer worden overgezet van de trekker van het ene merk naar de trekker van het andere merk.

Gps is een instrument geworden om nieuwe machines te verkopen

Dennis Nijland, directeur Vantage Agrometius

Dat is geen probleem als op het bedrijf alleen trekkers van één merk rondrijden, zoals in de Verenigde Staten vaak het geval is. Maar in Nederland is het machinepark veelkleurig en treden compatibiliteitsproblemen snel op. Daardoor omarmen boeren precisielandbouw niet massaal, vreest Nijland.

Na aflevering

De directeur raadt hun aan een nieuwe trekker zonder gps aan te schaffen om deze na aflevering te voorzien van een merkonafhankelijk gps-systeem. 'Misschien niet goedkoop in aanschaf, maar het zorgt wel voor de minste problemen tijdens het werk. Uiteindelijk verdien je de meerprijs terug door een betere onderhandelingspositie.'

© Landbouwmechanisatie

Ieder merk heeft zijn eigen ideeën, terminals en softwarepakketten. Daardoor wordt op akkerbouw- en loonbedrijven een perceel vaak meerdere keren in kaart gebracht inclusief de bijbehorende AB-lijnen. Om van die tijdrovende problemen af te zijn, kiezen ondernemers er vaak toch voor machines van hetzelfde merk aan te schaffen.

Keuzevrijheid

'Gps is een instrument geworden om nieuwe machines te verkopen en klanten te binden. Daar zitten klanten toch niet op te wachten? Zij willen keuzevrijheid houden en de beste machine kunnen kiezen.'
Met het door Agrometius ontwikkelde portal Taakkaart.nl, zijn gegevens uitwisselbaar te maken. Het portaal is in eerste instantie geschikt voor het maken van taakkaarten.

Met Autosync worden in de trekker gemaakte AB-lijnen opgeslagen op een internetserver. Is het juiste abonnement afgesloten, dan zijn die gegevens meteen beschikbaar op een computer in het kantoor en op Trimble-terminals in andere trekkers.

Datzelfde geldt voor werkbonnen, klanten en percelen. Heen en weer lopen met een USB-stick is daardoor niet meer nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer