Vast rijpad heeft meer voordelen dan nadelen

Vaste rijpaden in de akker- en tuinbouw hebben veel meer voordelen dan nadelen, meldt CLM Onderzoek en Advies in een studie.

Vast+rijpad+heeft+meer+voordelen+dan+nadelen
© Niels van der Boom

Volgens het CLM leiden rijpaden tot gemiddeld 10 procent betere opbrengsten. Een teler beschikt bij rijpaden over meer werkbare dagen waardoor de arbeidsorganisatie flexibeler is, en de grond is losser en heeft meer humus en minder slemp. Rijpaden maken ook goede mechanische onkruidbeheersing mogelijk door het vlakliggende teeltbed, de losse grond en minder onkruid.

Een ander voordeel is minder emissie van lachgas (20 tot 50 procent) en een verhoogde opname van methaan door de grond. Het energieverbruik ligt 15 tot 50 procent lager, aldus het CLM. Tevens benutten telers met vaste rijpaden mest beter, vooral bij een lage mestgift. Andere pre's zijn minder erosie, precies en snel werken met grote werkbreedte en de mogelijkheden voor mengteelt.

Nadelen

Als nadelen noemt het CLM onder andere de grote breedte op de weg met de bijbehorende ontheffingsaanvraag, het keren op de kopakker, het verschil in gewasstand naast het rijpad en midden op het bed en de hoge investeringskosten, onder andere in spoorverbreding.

Ook is standaardisatie van werkbreedtes in internationaal verband een drempel vraagt het een maatschappelijke acceptatie van geïndustrialiseerde productieprocessen. 'Een werkbreedte van 3 meter is wellicht de grens', aldus het CLM.

GPS-systeem

Vaste rijpaden kunnen zowel voor één jaar als meerjarig worden aangehouden. Het gebruik van een nauwkeurig GPS-systeem wordt daarbij als noodzakelijk gezien. Voor de biologische teelt worden nog grotere voordelen verwacht dan voor de gangbare teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer