Cumela waarschuwt voor diefstal gps-systemen

Gps-systemen in trekkers zijn in trek bij dieven. De afgelopen weken was het raak in verschillende delen van ons land. Dat meldt Cumela Nederland.

Cumela+waarschuwt+voor+diefstal+gps%2Dsystemen
© John Deere

Diefstal is niet helemaal te voorkomen. Wel zijn er maatregelen denkbaar om het voor het dievengilde extra moeilijk te maken. Bijvoorbeeld door werktuigen zo veel mogelijk in afgesloten ruimtes of op afgesloten terrein te stallen.

Bouwplaatsbeveiliging, videobewaking en goede verlichting van het terrein zijn ook mogelijkheden. Indien mogelijk is het een idee om onderdelen van het gps-systeem van het werktuig te halen en veilig op te bergen.

Verzekering

Gps-systemen zijn niet in alle gevallen (mee)verzekerd. Een veelgebruikte omschrijving op de werkmaterieelpolis is bijvoorbeeld 'het op het polisblad omschreven verzekerd object met de daarbij behorende accessoires en uitrustingsstukken'.

Als er achteraf een gps-systeem aan de uitrusting van de trekker wordt toegevoegd, wordt nog weleens vergeten om het verzekerde bedrag van het materieel te verhogen. Dit kan leiden tot onderverzekering, waarschuwt Cumela.

Het advies is daarom om ervoor te zorgen dat de waarde van het gps-systeem wordt meegenomen in het verzekerde bedrag, als het is gemonteerd op een vast object. Zitten de gps-systemen op wisselende objecten, dan kan een aparte verzekeringsdekking voor gps-systemen wellicht uitkomst bieden.

John Deere

Voor John Deere was een eerdere golf van gps-diefstallen vorig jaar de reden om een nieuwe beveiligingsfunctie te introduceren voor de John Deere-displays en StarFire-ontvangers. 'Door het populaire plug-and-playontwerp zijn John Deere-displays en gps-ontvangers ook gevoeliger geworden voor diefstal vergeleken met enkele andere systemen op de markt', aldus John Deere.

Naast de bestaande mechanische vergrendeling komt er nu een vergrendelingssysteem met pincode. Dit om dieven af te schrikken. De vergrendeling kan worden vergeleken met het systeem dat in smartphones wordt gebruikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer