Opnieuw tonnen schade door GPS diefstal

Afgelopen week is opnieuw een groot aantal GPS systemen ontvreemd op een Cumela-bedrijf. De gedupeerde loonwerker uit Alphen schat de schade op minimaal twee ton aan apparatuur en stilstand. Het is geen specifiek Nederlands probleem. In heel West-Europa staan machines tijdelijk stil door deze diefstallen, meldt brancheorganisatie Cumela.

Opnieuw+tonnen+schade+door+GPS+diefstal
© Koos van der Spek

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een groot aantal systemen is gestolen. Het lijkt er steeds meer op dat er sprake is van een georganiseerde misdaad, reageert Cumela. Zeker omdat er naast deze bekende grotere diefstallen ook nog veel op kleinere schaal worden gemeld. John Deere en Trimble geven in de Nieuwsbrief Grondig van Cumela aan dat het om tientallen sets gaat die sinds begin 2017 zijn ontvreemd.

Maarten van Kampen van Trimble partner Vantage Agrometius schat alleen al de waarde van die systemen op meer dan 300.000 euro. 'De omzet die daar uit komt is geen omzet waar we blij mee zijn. Wij ergeren ons aan deze diefstallen. En met die 300.000 euro houdt het niet op, want de bedrijven hebben vaak ook schade doordat ze een tijdje stil staan en ook nog andere zaken moeten vervangen.'

Rooftocht

Bij John Deere ligt het aantal gestolen systemen nog flink hoger dan bij Trimble. Een kleine rondgang van Cumela langs de dealers leert dat in verschillende perioden in meerdere streken van het land plotseling sprake is van een soort rooftocht. Na meldingen uit Zeeland en West-Brabant, verschoven de diefstallen naar het Noorden.

Nu lijkt dus het Zuiden aan de beurt met recentelijk de diefstal van meer dan tien systemen bij loonbedrijven in Kessel en Alphen. Daar komt nog een groot aantal kleinere diefstallen bij weet Eric Teuwsen van John Deere Nederland. 'Het is ook geen specifiek Nederlands probleem. Wij hebben binnen John Deere meldingen gehad uit Zweden, Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk. Overal verdwijnen de GPS systemen spoorloos.'

In Nederland loopt de schade voor de landbouw, inclusief gevolgschade, waarschijnlijk al richting de 1 miljoen euro. Want naast de systemen van Trimble en John Deere worden ook de andere leveranciers regelmatig gestolen. Doordat er minder voorkomen is ook het aantal wat kleiner.

Polis controleren

Het toenemend aantal diefstallen blijkt ook bij Cumela Verzekeringen. Daar is het afgelopen jaar al zeker 80.000 euro uitgekeerd aan verzekerden. 'En dan hadden wij er toevallig geen grote diefstallen bijzitten', zegt Marcel Elferink van Cumela Verzekeringen. Hij adviseert bedrijven wel om de verzekeringspolis goed na te kijken om te zien of de apparatuur is meeverzekerd. Zeker wanneer systemen later los zijn gekocht blijken ze vaak niet in de polis voor te komen.'

Andere preventietips van Elferink zijn: proberen materieel te stallen in afgesloten ruimtes, of haal indien mogelijk onderdelen van het materieel en berg die op een veilige plaats op. Moet een machine ergens achter blijven en is de apparatuur niet mee te nemen, dan is het volgens Elferink belangrijk om te kijken naar beveiligingsmogelijkheden op locatie zoals bouwplaats bewaking.

Verder is het volgens hem zoals altijd zaak om alert te zijn. 'Vertrouw je iets niet, meld het dan aan de politie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer