Beukeboom+stoot+jongvee+af+en+importeert+vee
Interview
© Johan Wissink

Beukeboom stoot jongvee af en importeert vee

Wouter Beukeboom uit Hazerswoude-Rijndijk runt samen met zijn vrouw Mariska een melkveebedrijf met 180 koeien en 50 hectare land. In 2016 stopte hij met insemineren met fokstieren en faseerde zo de jongveeopfok volledig uit.

Waarom stoot u het jongvee af?

'Dat is echt een economische keuze binnen het fosfaatrechtenstelsel. Toentertijd moesten we scherper zeilen om rente en aflossing aan de bank te kunnen betalen. Uit een rekensom kwam naar voren dat jongvee afstoten en vee aankopen voor ons goed uit kan.'

We selecteren de dieren zelf in Denemarken zonder handelaar, want die moet er anders ook weer aan verdienen

Wouter Beukeboom, melkveehouder in Hazerswoude-Rijndijk

Hoe hebt u dat berekend?

'We hebben alle kosten aan voer et cetera, inclusief fosfaatrechten, op een rij gezet. Het bleek dat een vaars opfokken ons 1.800 euro kostte, voor ze aan de melk kwam. De inschatting was dat we veel goedkoper vervangend vee konden aankopen. Dat blijkt inderdaad ook zo te zijn.'


Wat betaalt u voor het vee?

'Vanaf afgelopen zomer kopen we zo nu en dan vee aan ter vervanging. Daarbij hanteer ik nog steeds 1.500 euro als bovengrens. Uit Denemarken hebben we onlangs vee aangekocht dat, inclusief transport en bloed aftappen, 1.420 euro per stuk kostten. Dat waren drachtige en melkgevende vaarzen.'

Wennen aangekochte dieren snel?

'Vooral de melkgevende dieren hebben daar enkele weken tijd voor nodig. Ze dalen soms eerst wel zo'n 10 kilo in melkgift per dag, maar na een paar weken is dat weer op niveau. Ook was het hele koppel even wat drukker om de rangorde weer te bepalen. Niet ideaal, maar ik neem het op de koop toe.'

Hoe regelt u de aankoop?

'We selecteren de dieren zelf in Denemarken. We hebben ervoor gekozen dat zonder handelaar te doen. Want die moet er anders ook weer aan verdienen. Het vee komt van mensen die ik kende. Dan is het vertrouwd dat je geen dieren met verborgen gebreken meekrijgt.'

Waar checkt u de dieren op?

'Je wilt sowieso geen koeien met een hoog celgetal. Verder kijk je of ze op het oog goed zijn. De beste dieren wil de verkoper toch niet kwijt of zijn veel te duur. Dat moet je accepteren.'

Extra problemen doen zich niet voor?

'Wij hebben niet meer uitval met aangekocht vee. Maar met eigen opfok ken je je dieren en kun je soms beter sturen. 'Ik bekijk het zakelijk. In ons geval scheelt het jaarlijks in totaal 100.000 euro, omdat we de vrijgekomen fosfaatrechten nu voor melkvee benutten. Daarbij zijn de kosten voor aankoop lager dan voor opfok. Dit is voor ons de best passende werkwijze.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer