Forse Ierse exportstijging naar Nederland

Ierland exporteert steeds meer voedingsproducten naar Nederland. Vooral zuivel, pluimvee en varkensvlees zitten in de lift.
Brexit

Forse+Ierse+exportstijging+naar+Nederland
© Peter Smit

Nederland is een groeiende afzetmarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie. De totale uitvoer naar Nederland nam in 2018 met 10 procent toe tot meer dan 968 miljoen euro. De export van zuivelproducten steeg 20 procent tot 509 miljoen euro, van rundvlees 4 procent tot 200 miljoen euro, van pluimvee 33 procent tot 7 miljoen euro en die van varkensvlees steeg 17 procent tot 8 miljoen euro. Nederland importeert ook nog voor 18 miljoen euro (+24 procent) aan vis, schaal- en schelpdieren uit Ierland.

De cijfers worden jaarlijks bekendgemaakt door Bord Bia, de Irish Food Board. Ondanks een jaar van valutaschommelingen, politieke onzekerheid en extreme weersomstandigheden, heeft de totale export van Ierse voedingsmiddelen en tuinbouw in 2018 een waarde van 12,1 miljard euro bereikt, slechts 4 procent minder dan het record in 2017.

De Ierse minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Michael Creed, roemde de veerkracht van de Ierse voedingsmiddelenexporteurs. 'Hoewel de mogelijkheid van een wanordelijke brexit een ongekende strategische uitdaging vormt, heeft de Ierse agrifoodsector zich herhaaldelijk als duurzaam en innovatief bewezen.'

Creed kijkt met voorzichtigheid vooruit. 'Markt- en handelsinzichten wijzen erop dat de wereldwijde vraag naar Ierse voedingsmiddelen in 2019 positief zal blijven, maar de potentiële impact van de brexit is natuurlijk een significant risico.'

Zuivelindustrie

Binnen de totale Ierse export in 2018 was de zuivelindustrie de opvallendste groeier. De boterafzet liet een recordstijging van 22 procent zien. Meer dan de helft van de kaasexport uit Ierland is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, maar in 2018 steeg de kaasexport bestemd voor landen buiten het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa van 17 (2010) naar 22 procent.

De export van Ierse whiskey beleefde in 2018 weer een recordjaar; de waarde steeg met 45 miljoen euro naar 623 miljoen euro. De rundvleesexport betrof 2,5 miljard euro (+2 procent), terwijl de exportwaarde van schapenvlees vanwege de hogere prijzen met 15 procent steeg en uitkwam op 315 miljoen euro.

Varkensvlees

De aanzienlijke prijs zorgde ervoor dat de exportwaarde van varkensvlees dit jaar 6 procent daalde naar 666 miljoen euro, ondanks een productiegroei van 4 procent. De totale exportwaarde van levende dieren daalde 8 procent in 2018 naar 161 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer