'Niet blind varen op verkooppraatjes over middelen'

Tijdens de fipronilcrisis werd de legsector keihard met de neus op de feiten gedrukt: blind varen op verkooppraatjes kan een gigantische impact hebben op je bedrijf en de sector. Het borgingssysteem SecureEggFarmer hoopt risico's uit te sluiten.

%27Niet+blind+varen+op+verkooppraatjes+over+middelen%27
© Twan Wiermans

'Geneesmiddelen, voer, bloedluisbehandelingen, pikmaterialen en natuurlijke middelen. Allemaal producten die een mogelijke bron kunnen zijn van stoffen die je niet in het ei wil hebben', zegt onafhankelijke QA-professional Imelda Gielen van Qraak.

Na de fipronilcrisis nam ze samen met legpluimveehouder Rob Adams uit Hunsel het initiatief om een eigen borgingssysteem voor de legpluimveehouderij op te zetten. 25 pluimveehouders, samen verantwoordelijk voor 3,5 miljoen leghennen en 820.000 opfokhennen, hebben zich inmiddels verenigd in de coöperatie SecureEggFarmer. 'Als coöperatie ontzorgen we de deelnemers als het gaat om de borging van voedselveiligheidsrisico's.'


In de database staan alle leveranciers, producten en toepassingen die zijn gecontroleerd ten opzichte van de geldende wet- en regelgeving. Deelnemers spreken af om alleen goedgekeurde producten toe te passen. Via een webapplicatie kunnen ze de relevante informatie snel checken en de toepassing registreren. Ook kunnen ze direct informatie, vragen en meldingen delen met collega's.

Preventie

'Dit maakt het mogelijk om preventief relevante risico's te onderkennen en doelgericht en snel te handelen', zegt Gielen. SecureEggFarmer werkt hierin nauw samen met IKB Ei.

Een pilotgroep test nu de applicatie op gebruiksgemak. De eerste deelnemers hebben al kunnen ervaren wat het voordeel is van de app, tijdens controles op het bedrijf. Naar verwachting kunnen alle deelnemers deze zomer gebruikmaken van de applicatie. Zodra het systeem als geheel staat, wordt bekeken hoe het verder wordt uitgerold. 'Er is al vanuit meerdere invalshoeken binnen de sector belangstelling getoond', stelt Gielen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer