'Varkenshouder zelf verantwoordelijk voor middelengebruik'

Biologische varkenshouders beschikken over een uitgebreide lijst met toegestane middelen. 'Zijn we bij een product toch huiverig, dan overleggen we met Stichting SKAL en het onderzoeksinstituut Rikilt.'

%27Varkenshouder+zelf+verantwoordelijk+voor+middelengebruik%27
© Gerard Vrakking

'Natuurlijk besteden we in onze sector veel tijd en aandacht aan het checken van de bestanddelen van natuurlijke middelen', zegt voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging van Biologische varkenshouders.

'We hebben het voordeel dat we een strenge biowetgeving hebben. Stichting SKAL zoekt uit welke middelen zijn toegestaan in de biosector en voor welke toepassing. De ene stof mag bijvoorbeeld wel worden gebruikt als reiniging, maar niet als voeradditief.'


Daarnaast hanteren de biologische varkenshouders die aan bioslagerij De Groene Weg leveren een eigen lijst met toegestane middelen. Deze hebben de varkenshouders zelf opgesteld. 'We zagen dat er in onze sector meer vraag kwam naar natuurlijke middelen. We wilden weten welke producten veilig zijn en welke niet.'

De samenstelling van de middelen werd gecheckt op verboden bestanddelen. Bij twijfel schakelden de varkenshouders Stichting SKAL of onderzoeksinstituut Rikilt in. Dat gebeurt bij nieuwe middelen nog steeds.

Op de lijst staan niet alleen producten die de gezondheid van varkens kunnen verbeteren, ook ontsmettings- en reinigingsmiddelen, voeradditieven en bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte staan erop.

Fipronilaffaire

Volgens Neimeijer kan een zaak als de fipronilaffaire ook in de varkenshouderij ontstaan. 'Het gaat dan wel om leveranciers die de wetgeving niet goed opvolgen. Je zult immers strenge toelatingseisen moeten doorlopen. Let dus op wat je als varkenshouder gebruikt. Je bent daar zelf verantwoordelijk voor.'

Desondanks hoopt Neimeijer dat varkenshouders niet te sceptisch zijn over het gebruiken van natuurlijke middelen. 'Probeer ervoor open te staan. Er is ontzettend veel in te halen. De natuur heeft overal een oplossing voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer