Politiek is laatste strohalm neonics

Waar minister Carola Schouten van LNV de bietentelers weinig hoop geeft over het gebruik van neonicotinoïden, lijkt de politiek nu nog de laatste strohalm om de opgelegde beperkingen terug te draaien.

Politiek+is+laatste+strohalm+neonics
© Han Reindsen

Het is voorbarig om te stellen dat er definitief een streep kan door de toepassing van neonicotinoïden in open teelten, vindt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw. 'De minister doet weliswaar geen toezeggingen, maar gelukkig hebben we nog een Tweede Kamer om hier iets van te vinden. Hopelijk is er alsnog politieke steun om de neonicotinoïden een kans te geven.'

Dat laatste moet blijken tijdens een algemeen overleg over gewasbeschermingsmiddelen volgende week in de Tweede Kamer. Bij dat overleg staan ook de Europese restricties voor neonicotinoïden op de agenda. Vorige week gaf Schouten echter nog te kennen dat ze vasthoudt aan de beperkingen voor deze groep insecticiden.

Kritische vragen

LTO heeft over de knelpunten, die onder meer in de teelt van suikerbieten ontstaan vanwege het verbod op neonicotinoïden, veel contacten met politieke partijen. Van Wenum wijst er ook op dat met name VVD en CDA hierover in de Tweede Kamer kritische vragen hebben gesteld. Hij ziet dat als goede basis voor een politiek debat.

Voorzitter Dirk de Lugt van Cosun heeft naast de Tweede Kamer ook zijn hoop gevestigd op versoepeling van de toelatingsregels voor neonicotinoïden vanuit Brussel. 'Daar beoordeelt deze zomer een comité van deskundigen opnieuw het hoe en waarom van de opgelegde beperkingen en de werkelijke effecten van dit besluit.'

Gevolgen van verbod

De Lugt en Van Wenum waren begin deze week aanwezig bij het bezoek dat Schouten bracht aan de bietentelers Walter en Ard Kempenaar in Zeewolde. De bewindsvrouw kon daar met eigen ogen zien wat de gevolgen zijn van het verbod op het coaten van zaaizaad met neonicotinoïden.


'Het is goed dat de minister weet waar de boeren mee bezig zijn', zegt Van Wenum. 'Zij krijgt nu een betere indruk van de samenhang van bedrijfsprocessen. De gebroeders Kempenaar passen nu nog niet-kerende grondbewerking toe. Maar zonder de zaadcoating moeten ze volgend jaar weer ploegen, vanwege de hoge insectendruk.'

De Lugt benadrukt dat de gevolgen van het verbod op neonicotinoïden elke dag zichtbaar zijn op de Nederlandse bietenpercelen. 'Maar het is goed dat de minister kennisneemt van onze dilemma's. Bovendien heeft ze nogmaals aangegeven dat ze zich met de sector wil inzetten voor de versnelde toelating van alternatieve middelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer