Input Leids onderzoek te laat voor herbeoordeling thiacloprid

De kans is klein dat nieuw onderzoek van Universiteit Leiden invloed heeft op de herbeoordeling van insecticide thiacloprid. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Input+Leids+onderzoek+te+laat+voor+herbeoordeling+thiacloprid
© Ctgb

Deze week berichtte onder meer televisieprogramma Zembla dat thiacloprid volgens het Leids onderzoek in de praktijk veel schadelijker is dan werd aangenomen. Thiacloprid is een neonicotinoïde en de werkzame stof voor het luizenmiddel Calypso.

Het bewuste onderzoek is uitgevoerd door de Leidse hoogleraar Martina Vijver. Zij toonde aan dat de impact van het betreffende gewasbeschermingsmiddel op watervlooien in de natuur vele malen groter is dan bij testen onder laboratoriumomstandigheden. De onderzoeker hoopt nu dat haar bevindingen, waarover zij vorig jaar in maart al publiceerde, worden meegenomen bij de Europese herbeoordeling van thiacloprid.

Studie wel bekijken

Via de media, zoals bij Zembla en in Trouw en de Volkskrant, roept Vijver het Ctgb op om haar onderzoek alsnog op te nemen in het dossier over thiacloprid. Een woordvoerder zegt hierover dat het Ctgb kennisneemt van de studie, maar dat de kans klein is dat het invloed heeft op de uitkomst van de herbeoordeling.

'We hebben voor de Europese herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen duidelijke spelregels met elkaar afgesproken. Vanuit alle lidstaten geldt een deadline voor het aanleveren van input als basis voor het besluit dat wordt genomen', zegt de woordvoerder. In het geval van thiacloprid konden tot begin 2018 studies worden aangeleverd bij de verschillende toelatingsinstanties.

Nieuw inzicht

De Ctgb-woordvoerder stelt dat, naast het verstrijken van de deadline, de onderzoeksmethode van Universiteit Leiden voorlopig slechts één enkele studie betreft. 'Voor het Ctgb is dat een te smalle basis om het advies aan te passen. Maar de resultaten van dit onderzoek hebben zeker onze aandacht en wellicht levert dit voor de toekomst een nieuw inzicht op over het betreffende middel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer