Tarweprijs+stijgt+8+procent
Nieuws
© Han Reindsen

Tarweprijs stijgt 8 procent

De noteringen voor maaltarwe zijn de afgelopen maand 8 procent gestegen. Dat gebeurde vooral vanwege slechte weersomstandigheden in de Verenigde Staten.

De Matif in Parijs noteerde eerder deze maandag 185 euro per ton voor maaltarwe op levering in september. Begin mei was deze notering nog 171,50 euro per ton. RVO.nl geeft als belangrijkste reden voor de stijging het natte weer in de Verenigde Staten, waardoor de inzaai van graangewassen vertraging oploopt. Verder is het in delen van Canada en Australië juist erg droog op dit moment.

De omstandigheden voor de ontwikkeling van tarwe in de landen van het Zwarte Zeegebied zijn echter nog steeds gunstig. Al wordt wel een periode met hoge temperaturen verwacht. Analisten hebben de Russische tarweoogst met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld.

Exportvolume

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaat in het laatste WASDE-rapport uit van totale productie van 77 miljoen ton voor Rusland en een exportvolume van 36 miljoen ton. Oekraïne verwacht een tarweoogst van 25,9 miljoen ton, dat is 2 miljoen ton meer dan afgelopen jaar.

In Pakistan ging naar schatting 1,5 miljoen ton tarwe verloren vanwege ongunstige oogstomstandigheden, meldt RVO in het weekbericht granen. Nu wordt de oogst voor 2019-2020 geraamd op 24,1 miljoen ton. Autoriteiten in Egypte verwachten dat ze 3,6 miljoen ton tarwe van lokale graantelers kunnen betrekken. Dat betekent dat zo'n 8,8 miljoen ton tarwe vanuit het buitenland moet worden aangekocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer