'Iglo's schoonspuiten is een lekker klusje'

'Elk pasgeboren kalfje verdient een schone en frisse plek voor een goede start', aldus Janine Huntjens. 'Iglo's schoonspuiten is bovendien een lekker klusje. Ik doe het graag en ik ben secuur.'

%27Iglo%27s+schoonspuiten+is+een+lekker+klusje%27
© Twan Wiermans

Huntjens is sinds kort partner in het biologische melkveebedrijf van haar echtgenoot Felix in Schin op Geul. Een gezonde veestapel begint bij een goede start, vinden ze. 'Vandaar dat we elke kalveriglo die leeg komt te staan, goed schoonmaken.'

Daarnaast krijgen de kalveren vlak na de geboorte voldoende biest van goede kwaliteit. De iglo's worden elke dag goed ingestrooid en voorzien van vers water, hooi en kalverbrokjes. 'Met aandacht en af en toe een praatje, werken we aan een goede opfok', zegt Huntjens.

Superheffing

De familie Huntjens heeft vijftig melkkoeien en vijftig stuks jongvee. Sinds de invoering van de superheffing is hun veestapel niet meer gegroeid. Enerzijds omdat de familie nauwelijks kan uitbreiden op de huidige locatie. De historische spoorlijn, het miljoenenlijntje, snijdt namelijk dwars door hun huiskavel.

Anderzijds past groei niet in hun bedrijfsfilosofie. Ze willen niet ten koste van alles uitbreiden. 'We letten op de maat. Wat kunnen we aan? Wat is een gezonde melkgift voor onze koeien en wat past er binnen de natuur, het milieu en de kleinschaligheid van het Zuid-Limburgse landschap?'

Met de keuze voor een biologische bedrijfsvoering en agrarisch natuurbeheer haalt de familie vooralsnog voldoende inkomen uit dit relatief kleinschalige bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer