Duitse+boer+laat+zien+dat+gewas+niet+zonder+chemie+groeit
Nieuws
© han Reindsen

Duitse boer laat zien dat gewas niet zonder chemie groeit

Duitse boeren hebben afgelopen week op demovelden politici, consumenten en andere geïnteresseerden inzicht gegeven in het belang van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

'Unkraut vergeht nicht', zegt een oud Duits spreekwoord. Met deze slogan op borden en informatie over het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen informeren Duitse boeren de burgers over de consequenties die zijn verbonden aan het volledige afschaffen van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Het weglaten van gewasbeschermingsmiddelen op een klein veld binnen een perceel maakt duidelijk wat de invloed daarvan is op onkruid, insectenplagen en plantenziekten. Elke kijker kan zelf beoordelen of de kwantiteit en kwaliteit van de oogst voldoende is.

Vooroordelen

De actie is bedoeld om vooroordelen tegen conventionele landbouwpraktijken te verminderen en het begrip van het gebruik van chemische hulpmiddelen te bevorderen. Dialoog staat op de voorgrond. Boeren willen hun argumenten overbrengen. Ook de rol van glyfosaat bij conserverende grondbewerking kwam aan de orde.

Volgens Holger Hennies, vicepresident van Landvolk Niedersachsen, is het belangrijk dat partijen met elkaar gaan praten. 'Niets is zo goed dat het niet verbeterd kan worden. Dit geldt ook voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ze zijn echter onmisbaar. Ecologisch verantwoorde alternatieven geven verlies aan inkomsten. Tot nu toe, helaas.'

Onkruiden, insectenplagen en ziekten op gewassen verminderen niet alleen de opbrengst, ze hebben ook invloed op de kwaliteit. In het bijzonder kunnen schimmels als pathogenen zelfs gevaarlijke stoffen voor mensen bevatten. 'De natuur is niet altijd goed, chemie is niet per se slecht', zegt Hennies.

Schadedrempel

Boeren kiezen voor chemische gewasbescherming in overeenstemming met de principes van goede landbouwpraktijken en het principe van de schadedrempel. Ze gebruiken de middelen zo min mogelijk, maar ook zoveel als nodig. 'Zonder de steun van chemische gewasbescherming kunnen we niet in ons klimaat boeren', zegt de vicepresident.

Chemische gewasbescherming is niet altijd alleen gericht op het verwijderen van schadelijke organismen of het bestrijden van onkruiden die schadelijk is voor de opbrengst. Boeren gebruiken chemische onkruidbestrijding ook om bodemverlies door wind- of watererosie te voorkomen.

'Kale landbouwgrond is buitengewoon gevoelig voor schade als gevolg van watererosie. Een zware stortbui kan gewassen over een groot gebied van de gewassen wegspoelen', zegt Hennies. Dit is de reden waarom boeren vaak kiezen voor mulchzaaien en zich onthouden van grondbewerking van de ploeg. De vegetatie beschermd de bodem. 'Gebruik van herbiciden draagt zo bij aan bescherming van het milieu', benadrukt Hennies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer