Duitse boeren niet positief over economie

Het economisch sentiment in de Duitse landbouw verslechtert en dat remt de investeringsplannen. Dit blijkt uit de economische barometer van de Duitse boerenorganisatie DBV.

Duitse+boeren+niet+positief+over+economie
© Han Reindsen

Uit de economische barometer van maart blijkt de beoordeling door de landbouwers van de economische situatie ten opzichte van vorig jaar december is verslechterd. ‘Hoewel de huidige economische situatie als stabiel wordt beoordeeld, zijn de toekomstverwachtingen verslechterd. Tegelijkertijd zijn de investeringsplannen verminderd’, meldt DBV.

De index van de barometer van de landbouweconomie is gedaald van 23,9 punten naar 22,3 punten in vergelijking met het vorige onderzoek. De huidige indexwaarde is ruwweg dezelfde als in maart 2018 (22.1), maar aanzienlijk lager dan het niveaus van eerdere jaren, met een goede 36 punten in de piek. De index geeft een samenvatting van de beoordeling van de huidige economische ontwikkeling en de verwachtingen.

‘De politieke planningsveiligheid ontbreekt en dat schrikt boeren af om momenteel te investeren. We hebben dringend behoefte aan meer betrouwbaarheid en een langjarige duidelijke beleidsvorming. De huidige onzekerheid brengt de landbouwpositie van Duitsland in gevaar’, zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

Investeringsvolume

De investeringsplannen van de boeren voor de komende zes maanden zijn aanzienlijk lager dan in het voorgaande jaar. Slechts 29 procent van de boeren wil in deze tijd investeren. Een jaar geleden was het 35 procent. Het geplande investeringsvolume voor het komende half jaar is 4,1 miljard euro en is 0,4 miljard euro lager dan het niveau van vorig jaar.

Van het huidige geplande investeringsvolume van 4,1 miljard euro is 2,1 miljard euro bedoeld voor stallen en technologie. Vergeleken met het vorig jaar betekent dit een verlies van 0,4 miljard euro. De geplande investering in machines is met 0,9 miljard euro zo’n 0,1 miljard lager. Ongeveer 0,9 miljard euro is bestemd voor investeringen in hernieuwbare energie, een plus van 0,2 miljard euro.

Het relatief hoge niveau van de jaren 2013 en 2014, met geplande halfjaarlijkse investeringsvolumes van meer dan 6 miljard euro, is ver te zoeken. Investeringen in efficiënte landbouw zorgen voor veel banen in toeleverende en afnemende sectoren. Investeringen in stallen gaan over het algemeen gepaard met meer dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer