'Grondig' wil geld zien voor minder fosfaatrechten

Het teveel aan uitgekeerde fosfaatrechten kan enkel worden teniet gedaan doordat de overheid deze rechten terugkoopt, stelt netwerk Grondig. Hiervoor is 150 miljoen euro nodig.

%27Grondig%27+wil+geld+zien+voor+minder+fosfaatrechten
© pixabay

Eind vorige week kondigde landbouwminister Carola Schouten aan dat verhoging van het afromingspercentage van 10 naar 20 procent nodig is bij de verhandeling van fosfaatrechten. Daarmee wil de minister onder het sectorale fosfaatplafond komen van 84,9 miljoen kilo fosfaat.


Het toekennen van extra fosfaatrechten aan bedrijven die met succes een bezwaar- en beroepsprocedure voerden, leidt tot de overschrijding van het plafond, stelt Schouten. Door nog lopende zaken kan het totaal aan uitgegeven fosfaatrechten nog verder oplopen.

De landbouwminister vindt afroming van rechten de beste manier om de benodigde krimp in het aantal fosfaatrechten te realiseren. Voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij noemt de verdubbeling van het afromingspercentage ingrijpend en onverwacht.

'Tegelijkertijd is een generieke korting onacceptabel. Dat wordt hiermee voorkomen. We realiseren ons dat het instrumentarium dat de minister tot haar beschikking heeft, beperkt is', reageert Meulenbroeks.

Terugkopen

Netwerk Grondig vindt dat Schouten zelf het probleem van de te veel uitgekeerde fosfaatrechten moet oplossen en hiervoor in de buidel moet tasten. 'Minister Schouten moet het teveel aan rechten in de sector zelf opkopen', stelt de woordvoerder van Grondig.

Het plan om het afromingspercentage bij transacties naar 20 procent te verhogen, wijst Grondig dan ook af. 'Bovendien werkt deze aangekondigde verhoging nu al marktverstorend, de prijs per fosfaatrecht schoot dit weekend gelijk omhoog', vervolgt de woordvoerder.

Het steekt het netwerk des te meer dat de rechten in de fosfaatbank ook komen te vervallen. 'De afspraak was dat die rechten juist zouden worden gebruikt om grondgebonden melkveehouders te compenseren voor hun latente ruimte. Door zelf fosfaatrechten terug te kopen, kan deze afspraak ook worden nagekomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer