Top-Zuivellijn is topinkomen?

FrieslandCampina is druk bezig met de voorbereiding om een Top-Zuivellijn te introduceren. Melkveebedrijven die aan dat concept willen meedoen, moeten aan veel eisen voldoen op het gebied van klimaat, diergezondheid en dierenwelzijn en natuur en landschap.

Top%2DZuivellijn+is+topinkomen%3F
© Mike Schellart

FrieslandCampina is met deze lijn gekomen na uitvoerige gesprekken met non-gouvernementele organisaties (ngo's), zoals Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie, Wakker Dier en Dierenbescherming.

Op zich vind ik het goed dat FrieslandCampina die gesprekken aangaat. Of u het nou leuk vindt of niet, de samenleving bepaalt hoeveel ruimte de melkveehouderij krijgt. Door het gesprek aan te gaan, kunt u horen wat de samenleving van ons verwacht. Maar u kunt ook aangeven wat er wel mogelijk is op onze bedrijven en waar eisen en wensen onrealistisch zijn.

Ik ben positief over de Top-Zuivellijn. Ik heb me direct aangemeld, ook al wist ik op dat moment niet of ik aan de voorwaarden zou voldoen.

Of u het nou leuk vindt of niet, de samenleving bepaalt hoeveel ruimte de melkveehouderij krijgt

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De eisen zijn trouwens nog steeds niet vastgesteld. Op de website staan al wel de nodige voorstellen. Dat is best een fors pakket. Daar hoort een fatsoenlijke vergoeding tegenover. Daarbij denk ik aan iets van 3 cent per kilo melk extra, boven op de garantieprijs en prestatietoeslag. Dan de weidepremie ook nog optrekken naar 2 cent en we komen aan bedragen waarbij je als boer met overtuiging wilt investeren in het voldoen aan de wensen van de samenleving.

Wat ik niet goed vind, is de denklijn over vergoeding voor deelname zoals FrieslandCampina tot nu toe naar buiten heeft gebracht. Alleen als u in de buurt van een fabriek woont die producten onder de Top-Zuivellijn maakt, wordt uw melk als zodanig opgehaald en krijgt u de vergoeding. Als u wel aan de eisen voldoet, maar u past toevallig niet in de route, dan wordt u vriendelijk bedankt en kunt u fluiten naar de centen.

Dat kan natuurlijk niet. Dat is voor mij een onbegaanbare weg. De onderneming investeert in productontwikkeling en daar horen aanloopverliezen bij. FrieslandCampina kan dan meteen inzichtelijk maken richting ngo's en samenleving dat de eisen en wensen geld kosten. Als je wat extra's wilt als samenleving, moet daarvoor worden betaald. Dat past ook helemaal in de lijn van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dus een deel van het huiswerk moet over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer