Hoe+ziet+de+land%2D+en+tuinbouw+er+in+2050+uit%3F
Nieuws
© Dirk Hol

Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?

Hypermoderne stallen, drones boven de akkers, vertical farms, zelfrijdende machines, kweekvlees, insectenburgers en gmo-teelten. Is dat hoe voedselproductie in Nederland zich in de komende decennia ontwikkelt? Krijgen boeren en tuinders de ruimte of is krimp van de veehouderij en extensivering van plantaardige teelten het devies?

Het boek 'Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?' beschrijft de transitie naar een duurzamer en volhoudbaar model van voedselproductie in de Nederlandse land- en tuinbouw. De komende drie decennia liggen forse uitdagingen voor de agrarische sector klaar. Marktgerichter ondernemen, terugdringen van emissies en residu, versterking van de biodiversiteit en een inkomen realiseren op een internationaal krachtenveld.

'Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?' is een uitgave van Nieuwe Oogst en te koop in onze webshop. Aan de hand van tientallen interviews met boeren en tuinders, wetenschappers, politici, innovatieve ondernemers, bankiers, sectorbestuurders en kritische volgers van de sector werpt dit boek een blik vooruit op de agrarische sector in 2050. Het jaar dat de wereldwijde verduurzamingsambitie van het Klimaatakkoord van Parijs markeert.

Schaalvergroting

Het boek begint met een beknopt overzicht van de ontwikkelingen in de Nederlandse land- en tuinbouw in de afgelopen dertig jaar. Die periode kenmerkte zich door vernieuwing, schaalvergroting en intensivering. Maar ook door het bereiken van grenzen op het gebied van milieubelasting, de draagkracht van de bodem en nieuwe eisen op het terrein dierenwelzijn.

© Nieuwe Oogst

Dat leidt tot de vervolgvraag hoe het verder gaat met de agrarische sector, die zich heeft ontwikkeld tot een steunpilaar van de Nederlandse economie met een internationaal befaamde positie. Het levert een verkenning op die vanuit thema's als de mondiale voedselopdracht, klimaatverandering, kringlooplandbouw, schaalvergroting of de niche, revolutionaire teelten en maatschappelijke acceptatie lijnen naar de toekomst trekt.

Auteurs

De auteurs Patrick Bramer (midden op de foto), Jan van Liere (rechts) en Johan Boonen (links) maakten er een toegankelijk geschreven journalistieke productie van. Aanleiding voor de publicatie van 'Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?' vormt het dertigjarig bestaan van de agrarische vaktitels Oogst (1988-2005) en Nieuwe Oogst (2005-heden).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer