Jonge+hengsten+springen+door+Brabanthallen
Nieuws
© eisma, jacquelien van tartwijk

Jonge hengsten springen door Brabanthallen

Veel paardenliefhebbers wisten de afgelopen dagen de Bossche Brabanthallen te vinden. Hier vond de tweede en derde bezichtiging van de hengsten van KWPN-stamboek plaats. Volgens dit stamboek is dit evenement, van woensdag tot en met zaterdag, 'de grootste hengstenkeuring ter wereld'.

Aanvankelijk zijn voor deze hengstenselectie 550 dieren aangemeld in Ermelo. Daar vond ook de eerste bezichtiging plaats, waarna 205 rijpaardhengsten zijn geselecteerd voor de tweede en derde bezichtiging in Den Bosch.

107 hengsten die in de richting van de springsport fokken, kwamen woensdag en donderdag in de piste. 94 dressuurhengsten komen vrijdag en zaterdag in actie en 4 Gelderse hengsten verschijnen zaterdag in de piste. Dan komen ook 7 tuigpaardhengsten in actie.

25.000 bezoekers

Voor de tweede bezichtiging moeten de springhengsten vrij springen. De overige moeten hun bewegingen tonen. Niet alleen interessant voor de commissie, maar ook voor het publiek. In totaal bezochten 25.000 mensen dit evenement. Het publiek bestaat voornamelijk uit paardenmensen. Zij komen niet alleen voor de keuring, maar ook voor spring- en dressuurwedstrijden, shows en veilingen.

Ongeveer de helft van de hengsten in Den Bosch wordt aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Daarbij worden de rijpaarden nog vijftig dagen onder het zadel getest, voordat ze daadwerkelijk dekhengst worden. Bij deze selectie valt volgens ingewijden nog zeker de helft van de hengsten af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer