Boek+over+de+teelt+en+broei+van+Zantedeschia
Nieuws
© René Faas

Boek over de teelt en broei van Zantedeschia

Teler Ton Kortekaas heeft het eerste exemplaar ontvangen van het nieuwe boek 'De teelt en broei van Zantedeschia'. Schrijver Peter Knippels reikte het boek aan hem uit.

De broers Jan en Ton Kortekaas zijn met hun in Voorhout gevestigde bedrijf Kallaland specialisten van de teelt en broeierij van Zantedeschia. 'De teelt en broei van Zantedeschia' is een uitgave van de Bollenacademie om de kennis op het gebied van de teelt en het in bloei trekken van Zantedeschia (ook bekend als Calla) vast te leggen en beschikbaar te maken.

Het boek wordt gedrukt 'on demand' en is verkrijgbaar voor 59 euro (inclusief verzendkosten). Ook de overige uitgaven van de Bollenacademie zijn te koop bij het Ontwikkelcentrum.

In de vingers

Voorzitter André Hoogendijk van Stichting Bollenacademie vindt de uitgave belangrijk. 'Er zijn op dit moment slechts enkele tientallen personen die de teelt en de broeierij van Zantedeschia echt in de vingers hebben. Het is topsport om uitgangsmateriaal op te kweken tot een kant-en-klaar product of dat nu een knol voor in de tuin is, een snijbloem of een bloeiende potplant.'

'De kennis over de Zantedeschia was tot nu niet terug te vinden in boeken'

'De ondernemers leren iedere dag weer over hun producten en staan steeds weer voor nieuwe uitdagingen. De kennis over de Zantedeschia was tot nu niet terug te vinden in boeken, maar zat alleen in de hoofden van de mensen die iedere dag bezig zijn met dit mooie product. Daarom is het nu tijd om de bestaande kennis vast te leggen', aldus Hoogedijk.

Liefhebbers

De teelt en broei van Zantedeschia is bedoeld voor ondernemers en werknemers in de bloembollensector, docenten en studenten in het groen onderwijs en voor overige geïnteresseerden en liefhebbers. In het boek staat informatie over alle zaken die betrekking hebben op de teelt en broei: planten, gewasverzorging, oogsten, verwerking, bewaring en ziekten en plagen.

Stichting Bollenacademie is in 2016 gestart met project Studiebol. Daarin wordt kennis vastgelegd en verspreid, gericht op zowel werkenden als studenten. Er zijn inmiddels boeken uitgegeven over het telen van tulpen, lelies, narcissen, hyacinten en sneeuwklokjes.

Fysiologie

Verder zijn er drie thematische boeken verschenen: De bloembollenketen, Ziekten en plagen bij bloembollen en De veredeling van bloembollen. Dit nieuwe boek is een uitbreiding van de reeks. Later dit jaar volgt nog een boek over de fysiologie van bloembollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer