'Geitenstop Noord-Holland heeft averechts effect'

Provincie Noord-Holland zet haar voorgenomen beleid voor een rigoureuze geitenstop door. In een brief aan LTO Noord laat de provincie weten dat er geen wijzigingen worden gedaan in de verordening. Dit houdt in dat er een verbod is op nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen in Noord-Holland. Geitenhouders kunnen op dit moment alleen groeien binnen hun bestaande omgevingsvergunning.

%27Geitenstop+Noord%2DHolland+heeft+averechts+effect%27
© Twan Wiermans

In de wijziging in de provinciale verordening omschrijft de provincie een verbod op nieuwvestiging en uitbreiding van een geitenhouderij of een omschakeling in die richting. Daarmee zet de provincie een streep door enkele praktische oplossingen voor het probleem, stelt provinciaal bestuurder Albert Hooijer van LTO Noord. 'Dat is een verkeerde keuze.'


Het steekt beleidsmedewerker ruimtelijke ordening Nikki Soede van LTO-Noord vooral dat de eerste gesprekken met de provincie juist constructief verliepen. 'Er was volop begrip voor de situatie van de ondernemers, die ook hun zegje mochten doen. Als ik de beantwoording op onze zienswijze lees, dan denkt de provincie hiermee voor de veilige weg te kiezen.'

Twijfel

Dat laatste trekt provinciaal landbouwbestuurder Albert Hooijer ernstig in twijfel. 'Op papier mag dat dan zo lijken, in de praktijk werkt het toch anders.' Hij vindt het dan ook onverstandig dat het verzoek om iets meer speelruimte in een vorige maand verstuurde zienswijze niet is gehonoreerd. 'Vooral omdat het uiteindelijke doel – inperking van risico's voor de volksgezondheid – hiermee totaal niet is gediend', stelt Hooijer.

'De provincie zet zelf een streep door enkele praktische oplossingen voor het probleem'

Albert Hooijer, provinciaal bestuurder LTO Noord Noord-Holland

Gevolg van de maatregel is dat de ruim twintig bestaande bedrijven op slot gaan, legt Hooijer uit. 'Er is op deze manier geen enkele ruimte meer voor verbeteringen in de bedrijfsvoering.'

Averechts effect

Ook biedt het gekozen beleid geen oplossing voor de bokken op de bedrijven. 'We hebben in de diverse gesprekken met de gedeputeerde en ambtenaren gevraagd om de mogelijkheid te bieden de dieren op de bedrijven te mogen afmesten. Nu dat niet is toegestaan, zal er straks meer transport met de dieren plaatsvinden, wat dus een averechts effect heeft op gezondheidsrisico's.'

De geitenstop wordt in juni opgenomen in de provinciale verordening. De maatregel loopt tot het moment waarop de resultaten bekend zijn van het onderzoek naar de risico's voor de volksgezondheid. Hooijer: 'Die laten nog wel even op zich wachten. Tot die tijd zijn de Noord-Hollandse geitenhouders met handen en voeten gebonden. Dat is extra wrang, aangezien de geitensector in Noord-Holland een heel extensief karakter heeft.'

LTO Noord wil haar bezwaren nogmaals kenbaar maken aan de politiek, in de inspraak bij de behandeling van het voorstel in de Statencommissie Landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer