Boerenprotest+tegen+gaswinning+Groningen
Achtergrond
© Tienke Wouda

Boerenprotest tegen gaswinning Groningen

Boeren zijn de gaswinning in provincie Groningen zat. Na de aardbeving woensdagmorgen bij Westerwijtwerd is de maat vol. Ze protesteren vanmiddag met trekkers in Middelstum tegen de gaswinning.

Bij de protestactie worden zo'n vijftig tot zestig boeren met trekkers verwacht en eveneens bezorgde burgers. 'De trekkers zullen in de vorm van een gevarendriehoek en uitroepteken worden gezet om aan te geven dat de grens is bereikt. Wij zijn enorm geschrokken vanochtend en hebben het gevoel dat we een grens moeten bewaken', vertelt melkveehouder Jan Schouten die betrokken is bij het protest.

Vijftig tot zestig trekkers kwamen naar Middelstum om te protesteren tegen de gaswinning.
Vijftig tot zestig trekkers kwamen naar Middelstum om te protesteren tegen de gaswinning. © Tienke Wouda

De boeren willen met hun actie de getroffen boeren en burgers een hart onder de riem steken, maar ook richting de politiek aangeven dat het echt de hoogste tijd is om actie te ondernemen. Dat signaal komt samen met de halfstok hangende vlaggen zeker over bij commissaris van de Koning René Paas die bij de actie aanwezig is.

Commissaris van de Koning René Paas is bij het protest aanwezig.
Commissaris van de Koning René Paas is bij het protest aanwezig. © Tienke Wouda

Twee van de drie zwaarste aardbevingen vonden plaats na het terugdraaien van de gaswinning. Het is tijd om de gaswinning stop te zetten en de schade van vorige bevingen snel af te wikkelen, vinden de protesterende boeren.

© Tienke Wouda

De actie is spontaan georganiseerd door een grote groep boeren uit het getroffen gebied. LTO Noord, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en niet aangesloten boeren trekken gezamenlijk in het protest op.

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer