Vergelijk+WOZ%2Dtaxatie+met+werkelijke+situatie
5 vragen
© Koen van Wijk

Vergelijk WOZ-taxatie met werkelijke situatie

Gemeenten bepalen aan de hand van de agrarische taxatiewijzer de WOZ-waarde van de bedrijfsgebouwen op het boerenerf. Boeren en tuinders moeten en kunnen deze taxatie zelf controleren, adviseert Wim Stigter, registermakelaar en taxateur van DLV Advies.

Hoe kun je zelf de WOZ-waarde controleren?

Het vaste advies van Wim Stigter van DLV Advies is om als er na ontvangst van de ozb-aanslag vragen rijzen over de taxatie, deze zelf te controleren. Het taxatierapport van het eigen bedrijf kan worden gedownload via de website Mijnoverheid.nl. Voor de toegang tot deze gegevens is DigiD nodig.

Wat kan er misgaan bij taxaties?

De eerste stap is om de gebouwen op het erf te vergelijken met die in het taxatierapport. Het wil nog weleens voorkomen dat er gebouwen op staan die al lang gesloopt zijn of waarvan het bouwjaar of de vierkante meters niet kloppen. Vooral bij ondernemers die voor het eerst de eigen WOZ-taxatie zien, komt dit voor, zegt Stigter. 'Een controle van de gegevens in het taxatierapport is belangrijk, want de WOZ werkt door in andere heffingen, zoals de erfbelasting.'

Wat wordt weleens uit het oog verloren?

Voor nog te verwijderen asbest staat er op de taxatie een negatief bedrag dat in mindering op de waarde van het bedrijfsgebouw wordt gebracht. Het is daarom van belang dat het aantal vierkante meters asbest dat nog aanwezig is, niet te laag wordt ingeschat. Op een schuur ligt al gauw een paar duizend vierkante meter asbest wat een groot verschil kan maken in de waarde van het object.

Hoe ontstaan deze afwijkingen?

Gemeenten besteden de taxaties soms uit aan externe bureaus. Er zit veel tijdsdruk op, want het gaat om duizenden woningen en gebouwen. De taxatie gebeurt vanachter een bureau op basis van planologische gegevens en het bestemmingsplan. Soms hebben taxateurs maar een kwartier de tijd per object. Voor rijtjeshuizen is dat voldoende, maar niet voor een bedrijf met soms wel zes of zeven gebouwen.

Wat is een aandachtspunt bij bedrijfsbeëindiging?

Wanneer een boer stopt, zijn grond verkoopt, maar wel in de boerderij blijft wonen, gaan er dingen veranderen. Zo valt een klein perceel aansluitend aan het erf dan niet langer onder WOZ-vrije landbouwgrond. Ook al lopen er een paar geitjes en schapen in, het wordt dan als privégebruik gezien en gaat meetellen bij de WOZ-waarde van de woning. Volgens Stigter zijn gemeenten hier niet erg alert op, omdat het in verhouding een gering effect heeft op de heffing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer